По темата за здравето на щитовидната жлеза разговаряме с д-р Даниела Красимирова, ендокринолог. Тя активно помага на пациентите със заболявания, свързани с нарушение във функцията на жлезите с вътрешна секреция (хипофиза, щитовидна жлеза, надбъбреци, гонади), репродуктивно здраве – подготовка за забременяване, наблюдение над бременни с ендокринни нарушения, предиабет, гестационен диабет, захарен диабет и метаболитен синдром, нарушение на костна минерална плътност. 


Вярва, че всеки пациент има нужда от индивидуален подход и отношение, които са част от решаването на здравословните проблеми и допълва, че за нея е чест да бъде част от екипа на МЦ ,,Д-р Калчев".

Намалена и повишена функция на щитовидната жлеза 

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза могат да бъдат с повишаване или с намаление на отделените хормони. Двете състояния са свързани най-често с автоимунен процес в щитовидната жлеза, който трябва да се лекува. При намалена функция на щитовидната жлеза най-честите симптоми са: умора, отпадналост, повишаване на телесно тегло, при жени нарушение в месечния цикъл, зиморничавост, сънливост, суха кожа, чупливи нокти, косопад, оточност и др.

При повишена функция на щитовидната жлеза пациентите се оплакват от: сърцебиене, изпотяване, влажна кожа, намалена поносимост на високите температури, намаляване на телесно тегло при запазен апетит, диариен синдром, менометрорагии, нервност, безсъние и др.

Поглед към щитовидната жлеза

За да се уточни състоянието на щитовидната жлеза, е необходима среща със специалист. Провежда се разговор между лекар и пациент за оплакванията, прави се изследване на щитовидната жлеза чрез палпация и изследване с ултразвук, лабораторно изследване на кръв за нива на тиреоидни хормони. Лабораторното изследване се осъществява чрез вземане на венозна кръв сутрин, на гладно, без прием на храна и тонизиращи напитки. За прегледа при лекар не е необходима предварителна подготовка. Ултразвуковото изследване е безвреден, неболезнен метод, който може да се извърши по всяко време на денонощието в лекарски кабинет.

Защо правилната функция на щитовидната жлеза е от значение за успешното зачеване

Между щитовидната жлеза и останалите жлези в организма има сложни взаимодействия. Хормоните на щитоводната жлеза имат ефект върху функцията на хипофизата, яйчници, матка, а при мъжете и върху сперматогенезата. Например, при отклонения в нивата на хормоните на щитовидната жлеза се повишава пролактинът. Той повлиява процесите на овулация и менструация. При мъже със хипотиреоидизъм, захарен диабет, варикоцеле (разширени вени на тестиса) се  нарушава процесът на сперматогенеза  и е налице ниска оплодителна способност.

Затова е важно уточняването на първопричината, а не просто емпирично провеждане на лечение, от голямо значение е и екипният подход при работа с пациентите

Тиреоидит на Хашимото

При много жени във фертилна възраст се установява автоимунен тиреоидит. Това не е причина за проблем със забременяването. Необходимо е изследване нивата на хормоните на щитовидната жлеза преди бременност. Ако се налага – включване на заместителна терапия с тиреоидни хормони или корекция на провежданата терапия с последващ  контрол през бременността. До 5-ти месец –ежемесечно, след което на 45 дни. 

За поставяне на диагнозата автоимунен тиреоидит е необходимо събеседване с пациентката – в семейството известни ли са членове със заболяване на щитовидната жлеза или други заболявания, преглед от ендокринолог, включващ палпация и ултразвуково изследване на щитовидната жлеза и изследване на хормони във венозна кръв  -- ТСХ, ФТ4, ТАТ, МАТ. 

При допълнителни заболявания при бременната – диабет тип 1, артериална хипертония, бронхиална астма,б ъбречно заболяване и др. – може да се очаква усложнена бременност. В този случай са необходими стриктен контрол и екипен подход – гинеколог, ендокринолог, нефролог и т.н. 

Лечение 

При установяване на отклонения във функцията на жлезата е необходимо провеждане на лечение. При намалена функция на щитовидната жлеза се приемат хормони под формата на таблетки, а вече на пазара  има и в течна форма. Това се налага, за да подобрим обмяната  в организма. След около 45 дни се проследяват нивата на хормоните.
При повишена функция на жлезата се приемат препарати, които намаляват синтеза на хормони до нормализирането им. Тук лечението е по-бавно, понякога протича за няколко месеца до година. По време на бременност също могат да се приемат препарати за намаляване функцията на жлезата. При трудно овладяване може да се стигне и до операция с премахване на част от щитовидната жлеза.

Във всички случай преди бременност е необходимо изследване  функцията на щитовидната жлеза. При отклонения се провежда лечение, така че хормоните да бъдат в референтни граници за бременност.

Влиянието на бъдещата майка върху плода в утробата ѝ

Самолечението е опасно

Промяна в дозата на заместителната терапия на база само на оплаквания не бива да се провежда. Необходимо е изследване на ТСХ, ФТ4, след което да се обсъди корекцията и с оглед симптоматиката при пациента.

Приемът на  допълнително високи концентрации йод съдържащи субстанции (екстракт от зелени орехчета в ракия, келп и др) крие опасност от промяна в синтеза на хормони на щитовидната жлеза и изява на автоимунно заболяване. В комбинираните витамини за бременни съдържанието е съобразено с дневните нужди на бременната. При лечение на гестационния диабет в нашата страна се използва инсулин за контрол на нивото на кръвна захар.

Вярно ли е че хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за нормалното развитие на мозъка и нервната система на бебето…

В началото на бременността плода няма собствена щитовидна жлеза и получава през плацентата хормони от майката. Хормоните на щитовидната жлеза са от много важно значение за физическото и нервно-психическото развитие на плода, особено в първите седмици, когато се развиват органите. При недиагностицирани отклонения във функцията на щитовидната жлеза са възможни спонтанни аборти, затруднения при забременяване, малформации в плода.

В миналото в планинските райони с ниско съдържания на йод в храна, вода по-често са се раждали деца с нисък ръст, променени пропорции на тялото, глухонемота, психически отклонения. По този повод се въвежда йодиране на готварската сол, а при бременните – дозиран прием на йод в комбинирани препарати-витамини.

Преди инвитро

Желателно е уточняване на тиреоиден статус преди бременност и преди ин витро процедури с цел скрининг. При необходимост следва включване на лечение или корекция в дозите на заместителната терапия. При стимулация е възможна промяна  в нивата на ТСХ, което налага корекция в дозата на терапията.

Гестационният диабет 

Гестационният диабет е повишение на нивата на кръвна захар по време на бременност. След раждането показателите се нормализират. При пациентките с гестационен диабет съществува риск за развитие в следващите десетилетия  на захарен диабет тип 2. Затова около осем седмици след раждането се провежда лабораторно изследване за оценка на въглехидратната обмяна, с последващ контрол на три години.

При установен гестационен диабет първо препоръчваме на бременната промяна в начина на живот – повишена двигателна активност и хранителен режим с ограничаване на бързите въглехидрати, като сладкиши, млечен шоколад и др. При липса на ефект се добавя медикаментозно лечение.

Кой са важните навици които пазят здравето на бременната

  • двигателна активност;
  • балансирано хранене;
  • без тютюнопушене, без алкохол;
  • намаление на нервно-психическия стрес;
  • контрол на хронични заболявания (бронхиална астма, анемия, захарен диабет).