Слънцето яко пече, лято е, душата пее… но не и майчината. Малкото дете отказва да се храни или рязко намалява количеството храна. И терзанията започват, какво му има на детето, да не е болно? А вие как се чувствате в жегата? Отказахте тежките храни, не ви се яде както преди, посягате по-често към течности и плодове. И с децата е така.

Бебето, което е предимно на кърма или на адаптирано мляко, получава достатъчно вода с млякото, затова обикновено до захранването не им си дава допълнително вода. 

Лятото обаче ситуацията се променя. Високите температури изискват повече течности, малките деца лесно се обезводняват. Признаци за това са червените устни и кожа, детето става лениво или неспокойно, количеството урина намалява. Предлагайте вода на бебето през лятото, ако няма нужда, то ще я откаже. Преварената вода е доста безвкусна, давайте вода за кърмачета от бутилка, обикновено с розов етикет. Имайте предвид, че на бебето му е по-топло отколкото на възрастните, в първите месеци то не се поти и не може да се охлажда, има повишена обмяна на веществата. И за „разкош“ постоянно топъл памперс. Да не си на негово място през лятото. 

Ако си бременна през лятото, това е за теб

В горещите дни някои бебета намаляват количеството храна, но други, за да си набавят вода, искат постоянно да са на гърда. Не са гладни, жадни са. Ако бебето е доволно, жизнено и щастливо, не се притеснявайте дори да е с намален апетит. Като се захлади пак ще прояде. 

За да нямате проблеми с храненето и претоплянето, осигурете сравнително нормална среда – пуснете климатика в жегата, но да не духа директно в детето, обличайте го в светли, тънки дрехи, стойте на дебела сянка, давайте вода. Оставяйте го без пелена по няколко минути (при всеки тоалет).

По-големите деца също ще се мръщят на обичайната храна, когато е горещо. Не ги насилвайте да се хранят, нека ги води инстинктът им. Напомняйте им да пият течности. Малките деца са много активни физически, потят се обилно и лесно прегряват. Идеалната течност е водата, може и айран. 

НЕ и това

Сладките течности още повече засилват жаждата, избягвайте ги. Забравете за безалкохолни, сокове от кутии, не им са необходими подсладители, оцветители, консерванти и много калории. Наблегнете на плодове и зеленчуци, таратор, постни храни. Сега е времето за сладолед и студени напитки /не ледени/, така ще закалите гърлото. Не тъпчете детето, ако не му се яде. 

Всичко е наред

Родителите трябва да са спокойни, че намаленият апетит през лятото е нещо нормално. Ако детето е здраво и жизнено, не настоявайте да си изяде порцията. Безапетитието „разтоварва“ неговия организъм в екстремните условия през топлите дни. 

Интимна хигиена при момичета и момчета

Бъдете внимателни, когато…

Друг е въпросът ако липсата на апетит е признак на болест – температура, повръщане, кашлица и т.н. Тогава се консултирайте с лекар.

Текст: Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика