5% е шансът на жена над 40 да забременее в рамките на 1 година. Учените са категорични, че след 35-годишна възраст плодовитостта на жената спада значително и зачеването става по-трудно.

55%  от късно родилите жени преди бременността са се посвещавали на професионална кариера или на повишаване на образованието си, сочат данните от европейско проучване. Те са почти двойно повече от жените, станали майки между 25 и 32 години. Може да се направи извод, че „късните” майки са по-образовани. 40% от бременните над 40 год. преживяват спонтанен аборт, а при 45-годишните този процент е 80. Данните показват, че рискът от спонтанен аборт се повишава правопропорционално на възрастта. За основен фактор се смятат остаряването и по-честите увреждания на яйцеклетките.

58% от бременните над 40 раждат със секцио, показва проучване. По-зрелите бъдещи майки приемат цезаровото сечение като по-безопасно за бебето си. Поради по-честите репродуктивни проблеми по-зрелите жени по-често прибягват до помощта на ин витро оплождане, което води до повече многоплодни бременности и до раждане с цезарово сечение.


70% от късно родилите работещи майки се оплакват, че  времето, което прекарват с партньора си, не им достига. При майките под 25 години този процент е 48. 

1:90 е оценката на риска за синдром на Даун при 40-годишните бъдещи майки, а при 45-годишните – 1:30. Независимо от социалните условия, при по-зрелите бременни рисковете за бебето се повишават. Освен повишен риск от хромозомни увреждания, при тези бъдещи майки по-често има повишено кръвно налягане, гестационен диабет и др.

89% от по-възрастните бременни стриктно изпълняват лекарските препоръки, подлагат се на всички необходими изследвания, което може да предотврати евентуални усложнения. Изводът на акушер-гинеколозите е, че по-зрелите бъдещи майки са „по-послушни” от по-младите. 

„9 месеца”