През 2022 година Върховният административен съд отмени забраната за безплатно инвитро на жени, навършили 43 години, с мотива, че възрастовото ограничение е дискриминационно. В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми и трудно могат да си позволят скъпите процедури. След много опити, разочарование, но и непрестанен копнеж за чудо Петя Донева от Русе вече е мама, въпреки че не се вписва в бюрократичната наредба да има дете до 43 години. Малката София, нейната сбъдната мечта, идва на бял свят, когато майка ѝ е на 45, разказва БНТ. ,,10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, докато най-накрая се случи чудото‘‘, казва Петя.

Важно е бащите да говорят с бебето, докато то е още в корема на мама

Днес цяла Европа съзнава, че е в демографска криза, която се определя от специфичните социално- икономически условия, репродуктивни нагласи и миграция на населението във всяка страна-членка на ЕС. През 2060 г. в България ще живеят 5 166 000 души. Това е песимистичният вариант в демографската прогноза на НСИ, представена преди години, съобразена със стандартите на Евростат, и той е напълно възможен, ако пренебрегваме тенденциите в поведението си като членове на обществото.

Бащини имена без окончанията -ов и -ев - защо?

,,Не съжалявам нито за секунда за похарчените пари, но смятам, че държавата трябва да се намеси, не трябва да я има тази дискриминация, която беше възрастовата‘‘, допълва Петя. Самата тя споделя още, че е похарчила сериозни средства, за да гушка днес дъщеря си.

Защо българките раждат все по-късно първо дете

,,Опитите, коствало ми е около два апартамента в София. Но не съжалявам нито за секунда за похарчените пари, но смятам, че държавата трябва да се намеси, не трябва да я има тази дискриминация, която беше възрастовата".

photo gettyimages