Срещаме ви с Марика Бабева, психолог и дула във Варна. Майчинството променя изцяло професионалния ù фокус, като прави курс на 180 градуса от аналитичната към перинаталната психология. Именно по време на нейната първа бременност осъзнава необходимостта от подкрепа и грижа за менталното здраве в този турболентен и трансформиращ период от живота на жените. В желанието си да бъде максимално полезна със знания и опит тя преминава обучение към Dona International и тръгва по не лекия път на дулата в България. Обича предизвикателствата, когато минава през тях със сърцето си, вярвайки че работата ù има смисъл. Занимава се с йога и познава цветните есенции на доктор Бах, успешно интегрира ползите им в работата си с жени. 

КАКВО Е КВАЛИФИЦИРАНА ДА ПРАВИ ДУЛАТА

Дулата е обучен немедицински специалист, който оказва физическа и емоционална подкрепа на бременната и нейното семейство. В буквален превод „дула“ означава „жена, която служи на жените“, именно това е ролята на дулата, да се грижи за майката, която ù се е доверила. По време на бременността дулата дава структурирана информация, базирана на доказателства, помага за информирания избор и планирането, предлага техники за позитивна комуникация с други специалисти, слуша, подкрепя. По време на самото раждане дулата използва различни техники за немедикаментозно обезболяване, спомага за фокусиране върху процеса, така че жената да остане спокойна, да чувства подкрепа и да бъде поставена в центъра на това грандиозно събитие в нейния живот. След раждането подкрепата се случва с насоки за по-лека адаптация и възстановяване, успешно начало на кърменето и изграждане на връзка с бебето. 

КОЛКО ВРЕМЕ ПРЕДИ РАЖДАНЕТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ И САМАТА ПОДГОТОВКА ЗА НЕГО

Колкото по-рано започне да се информира и подготвя една жена, толкова по-голям шанс има тя да се чувства подготвена за предстоящото раждане. Няма значение кое по ред ще бъде то, винаги има страхове, притеснения и несигурност – това е напълно нормално.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ОЧАКВАНОТО НЕОЧАКВАНЕ РАЖДАНЕ НА БЕБЕ ДЕЛИН

Подготовката може да се случи и в края на бременността, доста по-интензивно и притиснато от времето, но в крайна сметка по-добре късно, отколкото никога, нали? Имам случай, в който ме потърси жена три дни преди планирано секцио. Смятам, че успяхме да намалим интензитета на притесненията ù до степен, в която тя се почувства по-уверена и спокойна.

НОРМАЛНО РАЖДАНЕ СЛЕД СЕКЦИО – КОГАТО ЛЕКАРИТЕ СА ПРОТИВ

Не мога да отговоря на въпроса защо някои лекари са категорично против, това е тяхното експертно медицинско мнение и можем само да гадаем какви са мотивите им. Когато няма медицински показатели за операция, VBAC (vaginal birth after c-section) е напълно възможно, стига лекарят да има опит и да е спокоен в работата си. За щастие, съществуват лекари в България, които подкрепят жените в този избор и нормалното раждане след операция е факт.

КОЛКО Е ВАЖНА ЕМОЦИОНАЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА РОДИЛКАТА

Емоционалната подкрепа е един от основните ключове за осъзната бременност, удовлетворяващо раждане и по-лека адаптация след раждането. Част от работата ми е да подготвя жената за различни възможни сценарии, така че дори те да се развият в хода на раждането, тя да бъде гъвкава и да не се налага сблъсък с неизвестното.

БЪДИ С НАС ВЪВ VIBER ОБЩНОСТТА НИ 

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРКА И КОГА СЕ НАЛАГА СПЕШНО СЕКЦИО ИЛИ ИЗОБЩО СЕКЦИО?

Това е въпрос, на който е редно да отговорят медицинските специалисти, на които се е доверила жената. Всяка бременност е различна и е много важно да се изгради доверие между пациент и лекар. Когато съществува това доверие, разговорът по темата е задължителен и също част от подготовката.

ПРИСЪСТВИЕТО НА БАЩАТА В РОДИЛНА ЗАЛА

Подкрепям с две ръце присъствието на бащата в родилна зала. Раждането на дете е незабравима част от семейния живот и не бива бащите да бъдат лишени от посрещането на тяхната рожба. Разбира се, важно е мъжете да бъдат подготвени и винаги, когато има желание от тяхна страна, успяваме да ги въвлечем в подготовката за раждане.

КОЛКО СА ЕТАПИТЕ НА НОРМАЛНО РАЖДАНЕ И КОГА ЖЕНАТА ДА ТРЪГНЕ КЪМ БОЛНИЦАТА?

Етапите на нормалното раждането са три, като всяка жена ги изживява с различен интензитет на усещанията и динамика. Тръгването към болницата често е според уговорката с лекар, но обикновено се случва при продължителност на контракциите една минута, с време между тях пет минути, в продължение на час. Въпреки това съотношение, понякога раждането може да продължи доста дълго с този ритъм и една от ролите на дулата е да прецени, кога реално е дошъл моментът за тръгване към болницата. Продължителността на раждането зависи от различни фактори, строго индивидуално е. В страните, където дулите са незаменима част от екипа за раждане на жената, се отчита значително понижение на продължителността на раждане, когато жената има допълнителна подкрепа. Разбира се, това наблюдение е субективно, но не е за пренебрегване.

ДИШАНЕ И БОЛКА

Дишането по време на раждане е ключово и от огромно значение. Съществуват различни техники за дишане, но моето мнение е, че ако те не се упражняват по време на бременността така, че да станат естествени, да се изпълняват без напрежение и мисъл „сега какво беше“, то те нямат особен ефект. Дишането само по себе си отпуска и изпълва клетките на телата (майчиното и на бебето) с кислород, важно е да се диша бавно и дълбоко. Различните техники спомагат за намаляване на болката по време на контракциите и по-пълно отпускане и почивка между тях, дишането помага и за концентрацията в процеса. Винаги насочвам, че е по-добре да се диша естествено и според порива на контракцията, ако техниките не са станали рутина, няма смисъл от излишни ментални процеси по време на раждането.

ПРЕДИМСТВАТА ДА РОДИШ С ПОМОЩТА НА ДУЛА

Като основно предимство на раждането с дула е фокуса и грижата от познат човек (дулата, с която вече е изградено доверие) към жената, това носи спокойствие, допринася за позитивно изживяване и по-малко стрес за майката. Присъствието на дула намалява рисковете от негативни преживявания, помага за справяне с болката без медикаменти, носи увереност на жената. Изследвания показват, че при жените, подкрепени от дула, рискът от спешно секцио намалява, а в много от случаите намалява и необходимостта от синтетичен окситоцин. Майките се чувстват по-уверени и удовлетворени от раждането.

ВИЖ СЪЩО: КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

МИТ ИЛИ ИСТИНА – СЛЕД СЕКЦИО КЪРМАТА СЛИЗА ПО-БАВНО

Кърмата не е влак, който чакаме да дойде. Лактацията се стимулира с кърмене и изцеждане в оптималния случай, започнали непосредствено след раждането. В нашата действителност има места, с вътрешна политика да дадат новороденото на майка му 24–48 часа след операция. Това означава, че реален шанс за стимулация има поне ден след раждането, което води до проблеми с кърменето и усещане за несигурност в новородената майка. Световните препоръки са за незабавен контакт между майката и бебето, когато физическото им състояние не изисква допълнителни интервенции след раждането. Фактически говорим за мит, но някои български практики го превръщат във факт, уви.