Д-р Павлина Андреева с усмивка и изключителен професионализъм отговаря на въпросите за алергиите, които всяка майка някога си е задавала след появата на бебето. Не се съмняваме, че споделеното ще ви бъде полезно, затова бързаме да ви пожелаем – приятно четене!

Когато говорим за алергии обикновено си представяме пролет, цъфтежи, полени, кихане, хрема, сърбежи... Е, при най-малките деца това не е така. Децата до 2-годишна възраст най-често страдат от хранителна алергия, като водещо място заема алергията към белтъка на кравето мляко. Следват по честота кокошите яйца, фъстъците, ядките, соята, скаридите, мидите, рибата. За щастие на малчуганите шоколадът заема по-задно място, но ако не е млечен, със соя, ядки. Храносмилателната система при малките деца е незряла, нежна, с пропускливи черва. Затова децата лесно проявяват алергия към някои храни. Добрата новина е, че с възрастта стомашно-чревният тракт съзрява и алергията отшумява при повечето деца. Някои обаче нямат късмет и към хранителната алергия се прибавя алергичен ринит (хрема), алергичен конюнктивит, атопичен дарматит, астма с алергична компонента. Това е така нареченият атопичен марш. Все още не е ясно защо атопичния марш възниква само при някои деца. Вероятността се увеличава, ако единият или двамата родители страдат от алергично заболяване и при некърмените деца. Опасността намалява, ако алергията към храните се профилактира и лекува адекватно. Хранителната алергия протича с разстройство, коремни болки, обриви, повръщане, неспокойствие или някое от тях. Понякога признаците са доста дискретни и трудно се подозира проблемът.

Най-добрата профилактична мярка...

...е продължителното кърмене и правилното, постепенно захранване на бебето, особено ако в рода има алергии или детето има проблеми с храносмилателната система. При риск от алергии кърмещата майка трябва да се откаже от потенциално алергизиращи храни – мляко, яйца, цитруси, соя, морски дарове, млечен шоколад. Тази хипоалергенна диета е задължителна, ако детето има силни колики, необичайно неспокойно е, има разстройство или повръщане, все признаци на хранителна алергия. Когато бебето се успокои, забранените храни се връщат отново една по една в менюто на майката, за да се установи точно на коя реагира бебето. Да не забравяме, че най-сигурният щит срещу алергиите и болестите е добрата чревна флора. Тя е уникална за всеки човек, а правилното й развитие се получава при естествено раждане (колонизацията с полезните бактерии става при преминаването през родовия път) и при кърменето. И най-добрият пробиотик няма този ефект. Понякога е доста трудно да се установи хранителната алергия поради малката възраст, неприятните тестове (кожни проби, кръвни тестове), които не винаги дават реални резултати в ранната възраст. Затова е добре майката да си води дневник на храните, в който да записва реакциите на детето след приема на дадена храна. Понякога се налага и принципът проба-грешка за да се установи кои храни са при- емливи за детето. Тази информация ще улесни детския гастроентеролог, към който трябва да се обръщаме, когато има подозрение за хранителна алергия. Защото нелекувана, хранителната алергия често води след себе си и други сериозни алергии извън храносмилателната система. Микрокърлежите от домашния прах са най-честата причина за алергични прояви при децата след хранителната алергия. Тя се проявява с кожни обриви, кихане, хрема или постоянно запушен нос, кашлица.

Как да се справим?

От стаята на детето трябва да се отстранят всички предмети събиращи прах – завеси, меки мебели, книги, плюшени играчки, килими, мокети. Препоръчва се често избъ- рсване на праха, помещенията се почистват с влажна кърпа, особено пространствата между ребрата на радиаторите. Да не се разрешава бой с възглавници, лудуване и под- скачане върху леглата. Заменете пухените завивки и възглавници със синтетични. Растенията са неподходящи за детската стая. Освен с цъфтежа и миризмата си, те дразнят и с праха, който се събира по листата. И да не забравяме, че много вещества от заобикалящия ни свят са потенциално опасни за предразположените към алергии – перилни препарати, омекотители, средства за почистване на дома, дезинфектанти, косми от животни, слюнката на котките, храната на рибките, полени, плесени, облазване и ужилване от насекоми, консерванти и други Е-та в храните...

ЛЕЧЕНИЕ

При всяко съмнение за алергични прояви на детето, се консултирайте с личния си лекар. Той ще ви назначи изследвания и консултация с алерголог. При необходимост се правят кожно-алергични или кръвни проби за установяване вида на алергена. Лечението включва избягване на алергените доколкото е възможно и противоалергични средства. В някои случаи се прилага специфична десенсибилизация – инжектират се постепенно увеличаващи се дози алерген, за да се намали чувствителността на организма.