Какво е Коклюш (магарешка кашлица)?

Това е остро инфекциозно заболяване на горните дихателните пътища, причинено от бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно – капков път. Засяга основно малките деца и подрастващите, но може да боледуват и възрастни.

Лекари спасиха бебе на 22 дни с тежки усложнения от коклюш

Инкубационният период на болестта е от 1 до 3 седмици след заразяването. Болните са заразни в продължение на 2 до 5 седмици след като този период зависи от своевременното започване на антибиотичното лечение. 

Как започва?

Заболяването започва с начални, леки симптоми от хрема, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена температура. Кашлицата се засилва прогресивно и става пристъпна. Болният кашля непрекъснато, лицето става червено, дори синкаво, поради невъзможност за поемане на въздух. Устните и езикът също могат да посинеят. 

Безплатни ваксини срещу коклюш за всички бременни

В края на пристъпа пациентът отделя жилави храчки и повръща. Колко често ще са пристъпите зависи от тежестта на заболяването. 

Има ли имунитет?

Вроденият имунитет на бебетата от антитела на майката е много слаб. Затова и заболяването да е рисково за бебетата. Честотата е най – голяма при деца между 2 и 7 - годишна възраст. Децата получили ваксина и реваксинация боледуват значително по-леко и нехарактерно. 

Какво е лечението?

Задължително се търси лекарска консултация! Лечението включва антибиотици, изписани от лекар, както и симптоматични средства за облекчаване на кашлицата. Ако състоянието е тежко, се налага болнично лечение. 

Бебетата вече могат да бъдат ваксинирани по-рано против коклюш

Можем ли да даваме хомеопатия?

Към задължителното основно антибиотично лечение може да се добавят някои хомеопатични медикаменти, които да подобрят симптомите.
•    Ipeca 9 СН – дразнеща кашлица, която завършва с повръщане, на всеки час по 5 гранули.
•    Drosera 15 СН – много мъчителна кашлица, повръщане в края на пристъпа, 5 пъти по 5 гранули.
•    Corallium rubrum 9 СН – пристъпна кашлица със стичане на слюнка, силно зачервено лице, 4 пъти по 5 гранули.
•    Coccus cacti 9 СН – пристъпна, влажна кашлица, с трудно отделяне на секрети, 4 пъти по 5 гранули 
•    Belladonna 9 СН – при зачервено лице и много висока температура, 4 пъти по 5 гранули.

От самото начало на заболяването е добре да се прилага сироп Стодал (за деца от нулева възраст) или Стодал фемили (за възрастни). Може да се на често според кашлицата за продължителен период от време.

24 000 са децата у нас с пропусната доза ваксина против коклюш

Подходящ диетичен режим, излагане на чист въздух и прием на пробиотици са желателен елемент от комплексния подход в лечението на заболяването. 

Новата вълна от това заболяване сред деца и подрастващи още веднъж идва да напомни необходимостта от своевременна имунизация и реимунизация в рамките на задължителния имунизационен календар на Република България. 

Текст: Д-р Петко Загорчев