Чувствителна, нежна, мека и деликатна. Такава е бебешката кожа и няма съмнение, тя се нуждае от ежедневни грижи и внимание. Кожата има за задача да ни предпазва от заобикалящия ни свят и да осигури правилното и безпроблемно функциониране на останалите ни органи. Ето защо е важно да се грижим добре за нея, а става ли въпрос за кожата на новороденото, то трябва да знаем, че са необходими още по-специални грижи.

f1434d24c4f61099c509cef76c0eeefc

Докато детето е в утробата ви топлината на вашето тяло го защитава, но когато се роди, бебето губи тази защита и като единствена бариера между него и външния свят остава кожата. А за да изпълнява успешно тази своя функция, от защита се нуждае и самата кожа. Да, за нас е приятно, сладко и деликатно усещането, когато докосваме кожата на бебчето, но трябва да сме внимателни, защото бебешката кожа всъщност е в пъти по-тънка от тази на възрастните, съответно тя е и по-чувствителна и реагира много по-лесно на всякакъв вид допир. Нейният повърхностен слой не е добре развит, по-малко издръжлив е на външни дразнители и това предизвиква лесното зачервяване, съхнене и лющене на кожата, което от своя страна води до различни кожни възпаления. Много често по кожата на вашето бебче се появяват и обриви, вероятната причина за това е намалената способност на бебетата да се изпотяват.

Както става ясно по своята структура и функционалност бебешката кожа се различава изцяло от тази на възрастния и именно това предопределя специалните грижи, които тя изисква

А ето и в какво се изразяват те:

Хидратацията

За да е здрава и да се приспособи към околната среда, бебешката кожа е важно на първо място да бъде добре хидратирана. Може да използвате хидратиращ крем, като силно препоръчително е нанасянето му след баня. Така кожата ще бъде подхранена, ще осигурите необходимата ѝ влажност и по този начин ще намалите възможността от изсушаване.

 

Климатичните условия

При грижите за бебешката кожа е добре винаги да взимате предвид сезона и да се съобразявате с температурата навън. Осигурявайте защита на вашето бебче от силното слънце в горещите месеци с помощта на кремове със слънцезащитен фактор, подходящ за бебета. А през зимния сезон пазете кожата от силния вятър. При разходка навън е добре ръчичките и крачетата на бебето да са покрити.

Къпането

Банята на бебето е друг фактор, който оказва значително влияние. Също като вас и бебето ви се нуждае от рутина, в която се полагат грижи за кожата му. Осигурете му я, но имайте предвид, че през първите месеци е добре да не прекалявате с къпането. Една баня седмично е напълно достатъчна, през останалото време почиствайте бебето с влажна мека кърпа.

Деликатната зона

За бебетата най-деликатната зона е областта около памперса. Тя е винаги влажна и замърсена, а това благоприятства развитието на бактерии. Важно е при всяка смяна на пелените да почиствате кожата старателно с топла вода, а ако сте навън, то тогава използвайте мокри кърпички. За да бъдете сигурни, че се грижите максимално добре за кожата на вашето бебче, са ви необходими още пудра и крем против подсичане. Задължително използвайте продукти, предназначени за бебета и по възможност без аромати.

Деликатна е бебешката кожа, затова полагайте деликатни грижи за нея. Но не забравяйте, че всяко бебе има индивидуални усещания и реагира различно на различните продукти. С времето сами ще разберете как правилно да се грижите за бебешката кожа и ще намерите продуктите, оказващи най-благоприятно въздействие на вашето бебе.