Текст: Ивелина Генова, майка, хранителен терапевт и човекът зад страницата mama_tate_i_az. Обучението си получава към Nutritional Therapy Association в САЩ, а в момента е фокусирана върху усъвършенставане на познанията в областа на детското хранене. Работи с родители от цяла България за преодоляване на непълноценно хранително поведение, позовавайки се на индивидуалността на всяко дете. Обича работата си и вярва, че хранителната терапия е много повече от това "да научиш детето да яде". Всъщност е комплексен процес, който цели изграждането на положителна връзка между детето и храната в посока здравословно хранене и качество на живот като възрастен.

Млечните продукти са част от групата на протеините и основен източник на калций за децата. Освен това те съдържат лесно усвоим цинк, селен, фосфор, йод и в някои случай витамин D, който е необходим за усвояването на калция.

Според световните препоръки за въвеждане на млечни продукти добре е това да се случи след 6-ия месец на бебето, а в България практиката е да започнем след 8-ия месец с обезсолено сирене и извара. Препоръчителният дневен прием на млечни продукти за деца между 1 и 2 години е приблизително 400 мл мляко и от 1 до 3 приема на млечни храни дневно. При деца над 2 години млечното хранене вече не е задължително, но се препоръчва менюто им да включва средно до 3 приема, които да отговорят на приблизително 400 мл прясно мляко или еквивалента му в млечни храни.

Как обстановката влияе на бебето по време на хранене

Когато избирате млечни храни за Вашето дете, заложете на разнообразие. Обезсоленото сирене и извара чудесно допълват овесена каша, кускус, юфка или паста за закуска. Киселото мляко и котидж сиренето, което е богато на протеини, могат да бъдат включени в рецепти за палачинки, а различните сирена като моцарела, пармезан и чедър чудесно се интерпретират в различни ястия за обяд или вечеря. 

За повечето родители най-притеснително е количеството сол в различните сирена, което е напълно нормално. Допустимото количество сол за бебета до 1 година е 1 г на ден, а за тези между 1-3 години - до 2 г дневно. Какво означава това? Допълнително овкусяване със сол за бебета до 1 година не е препоръчително, а необходимото количество за деца над 1 година се равнява на ¼ чаена лъжичка. Основната причина да бъдем внимателни със солта е, че бъбреците на децата не са напълно развити, за да могат да се справят с преработването на по-големи количества.

Относно сирената, които не бива да присъстват в менюто на детето, това са меките, узрели сирена (повечето с плесен) като бри и камамбер, също така рокфор и горгонзола, тъй като има голям шанс те да съдържат бактерия, наречена листерия. Бъдете изключително внимателни с тях.

Храненето е важно

Последно, но не и по важност, когато избирате млечни продукти, купувайте пълномаслени такива (3.6% и нагоре), тъй като нискомаслените продукти (под 2%) са преминали през специфична обработка и не носят същите хранителни ползи на организма. В ранна детска възраст, децата имат особена нужда от мазнини за оптималното развитие на мозъка, растежа и здравината на костите им.