Инфлацията може да засегне нашата финансова стабилност, но има няколко начина да пестим в такива условия:

Инвестирайте в инструменти, които предлагат по-голям доход: акции на компании, чиято стойност се очаква да се покачи, включително фондове за индекси, високодивидентни акции, облигации с висок доход и суровини като злато.

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

Избягвайте заеми: заемите могат да бъдат по-скъпи по време на инфлация, поради увеличаването на лихвените проценти. Ако е необходимо да заемате пари, опитайте се да намалите обема на заема и да го изплатите възможно най-скоро.

Ограничете разходите си: намалете непроизводителните разходи и концентрирайте фокус върху покупките на основни стоки. Търсете по-добри оферти и използвайте купони, следете промоционалните кампании.

Стартира Национален конкурс за детска рисунка Моята паричка

Открийте начини да увеличите доходите си: разгледайте възможностите да увеличите доходите си, като намерите допълнителна работа или създадете собствен бизнес.

От колко пари на месец се нуждае 3-членното семейство?

Създайте финансов резерв: създаването на финансов резерв може да ви помогне да се справите с неочаквани разходи. Опитайте се да пестите малко пари всеки месец, за да се уверите, че имате резерв, когато ви е необходим такъв.

Инвестирайте в недвижими имоти: инвестирането в недвижими имоти може да бъде добра стратегия за защита срещу инфлацията. Цените на недвижимите имоти растат с времето и да предоставят стабилен доход. Но и тук трябва да сте внимателни – локация, изпълнение, крайна цена. Би било добре да се консултирате със специалист преди покупката.

Почивка на каравана с цялото семейство: Кога и как да планираме

Планирайте почивките няколко месеца по-рано: да, децата заслужават своите пътешествия, а вие – ваканциите, които очаквате с нетърпение. И тук всичко е въпрос на план и добра организация – няколко месеца по-рано и няколко нули по-малко за мечтаната почивка е чудна комбинация, нали?

Пазарувайте по списък: всички знаем, че отиваме до магазина за мляко, а излизаме с още няколко непланирани покупки. Е, време е това да се промени. Направете анализ на седмичното меню и действате по график и списък – нито повече, нито по-малко.

Откажете се от някои ,,глезотии'': спортувайте навън или у дома, заложете на устойчивата мода - купувайте винтидж, втора ръка или минимизирайте гардероба си и запазете евъррйните. Не пазарувайте емоционално. Записвайте си ежеднвно къде и за какво отиват парите ви, така ще откриете, ако има грешки или място за корекции.

Как да обясним на детето какво означава инфлация?

Опитайте по този начин, вярваме, че за децата е полезно да бъдат информирани и да участват активно във финансовите активности на семейството.

“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇“⬇

Инфлацията е, когато цените на стоки и услуги, които се продават в магазините, постепенно се повишават с времето. Това означава, че същите неща стават все по-скъпи и ни трябва повече пари, за да ги купим.

За да може да разбере по-лесно, посочите някои конкретни примери. Например, когато детето отиде в магазина, може да му кажете, че преди години шоколада струваше 1 лев, но днес струва 2 лева, поради инфлацията. Това означава, че за да купи същия брой шоколади, той трябва да има повече пари.

Кажете му, че инфлацията се появява, когато има твърде много пари в обращение, но не достатъчно стоки и услуги, за да ги купят всички. Това означава, че продавачите могат да повишат цените си, защото има повече хора, които искат да купят нещата им, отколкото продавачите могат да произведат.

Бъдете откровени -- инфлацията е лоша за хората, защото те трябва да платят повече за същите неща, които са купували преди. Но в същото време, ако хората имат повече пари, които да инвестират в неща като акции или недвижими имоти, те могат да печелят повече пари, когато цените на тези активи се повишават с времето.

Важно е да обърнете внимание на езика и съдържанието на обяснението спрямо възрастта и познанията на детето, за да го направите достъпно и разбираемо за него.