Има и такава болест – "китка–лакът–рамо". Проявите й – като се започне от сухите напукани ръце и се стигне до болките в раменете, са познати на доста млади майки. Причините се крият в многото нови дейности около бебето и домакинството след неговото раждане.

Анимация представя как се променя бебето в утробата

Привикналите на работа в офиса по-трудно се справят с появилата се тежка физическа програма. Вместо папки и ръчна чанта майката по цял ден (почти), а често и през нощта носи все по-тежкото бебе. От една страна, това укрепва китките и ръцете, но и ги преуморява. "Тренировките”, които правят майчините ръце при кърменето, люлеенето, преобличането и носенето на бебето, са свързани предимно със свиване и много рядко с отпускане на пръстите.


Добре е да се съобразите с някои съвети, за да не се сдобиете с болестта "китка–лакът–рамо".

Балансирайте!
Ако постоянно вдигате и носите бебето, това ще доведе до пренапрягане на мускулите, които сгъват ръката. С течение на времето се стига до възпаление на мускулите, разгъващи лакътя. На медицински език това се нарича епикондилит. В началото ще усетите болка само при вдигане на тежко, но по-късно дори писането или ръкостискането ще станат силно болезнени за вас. Това вече ще е най-късният период, за да предприемете нещо. Кърменето също е свързано със сериозно натоварване. Най-добре е да не държите на ръце бебето, а да го подпрете с възглавница или да го кърмите, като лежите. NB! Освен всичко останало има значение и КАК носите бебето - в какви пози. По темата говорете с ортопед (посетете такъв, когато детето е на 2 месеца, след това на 6 и последно - на 1 годинка).

Защо е толкова важно да имаме второ дете

Много майки, докато действат в кухнята, в едната си ръка носят бебето, а с другата работят. Чрез това подлагат носещата ръка на огромно натоварване – тя не само издържа тежестта на детето, но и балансира. По-често оставяйте бебето в креватчето, гнездото, шезлонга, столчето с легнало положение (ако бебето няма навършени 6 месеца), в количката или го носете до вас в “раничка”. Да, опитайте да бебеносите, потърсете консултант и се сдобийте със слинг или ергономична раница, така ръцете ще са свободни и щастливи.

Всяка свободна минута – гимнастика на ръцете Във всяка сводобна минута можете да правите някои леки упражнения.

  • Отпуснете надолу ръцете, разперете пръстите с длани, също обърнати надолу.
  • Съберете дланите пред гърдите (като индийска танцьорка) и отблъсквайте китките на ръцете от тялото си.
  • В право положение докосвайте последователно с протегната ръка странично поставена маса, така че пръстите ви да сочат към гърба.
  • Намотайте плосък ластик и пъхнете в намотките събраните си длани до палците. Разпъвайте колкото е възможно. При това ръцете над лактите са прилепени до тялото, а под лактите – изпънати напред под прав ъгъл.

Важно е бащите да говорят с бебето, докато то е още в корема на мама

Не бива да очаквате много бърз резултат от тази лечебна гимнастика. С времето обаче ще установите, че постоянството ви е възнаградено.
Вечер мажете ръцете си с крем, за предпочитане по-мазен. Добре е след това да слагате памучни ръкавици за през нощта.
Не забравяйте – с малко повече грижи и търпение ще можете да действате с ръцете си като... сякаш са сто на брой, само две са, но ще ви служат вярно още много години!