Текст: Катерина Иванова, фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве

Ендометриозата е състояние, засягащо една от 10 жени в репродуктивна възраст, при което тъкан подобна на маточната лигавица се разпространява извън матката, в други органи на тялото (яйчници, фалопиеви тръби, коремна стена, черва, пикочен мехур и др.). Тя представлява хронично заболяване, което често се съпровожда от болка в областта на корема. Операцията е единствения сигурен начин за диагностицирането й, въпреки че някои от проявленията й могат да бъдат открити и с помощта на ехограф от опитен акушер-гинеколог (например ендометриозните кисти).

Сред най-често срещаните симптоми на ендометриозата е болката, въпреки че не всички жени с ендометриоза изпитват такава. Не винаги е на лице пряка връзка между тежестта на заболяването и степента на болка (например има случаи на пациенти с много напреднала ендометриоза, които не изпитват болки, както и пациенти с много силна болка и не толкова голямо разпространение на заболяването).

Болката в областта на корема обикновено е свързана с менструалния цикъл и хормоналните промени в различните дни. За голяма част от жените тя е концентрирана в дните преди и по време на менструацията и/или овулацията, а за други тя е постоянна или хронична. Симптомите на ендометриоза са различни при всяка жена, на моменти изглеждат хаотични и често наподобяват други състояния. Всичко това затруднява навременното й диагностициране. Смята се, че отнема средно между 5 и 10 години за получаване на правилната диагноза.

Кои са най-често срещаните симптоми на ендометриоза?

 • Болка в долната част на корема по време на менструален цикъл;
 • Болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация;
 • Болка в коремната област по време на овулация
 • Болка при ходене до тоалетна;
 • Хронична болка в тазовата област;
 • Хронична умора;
 • Болка по време на сексуален контакт;
 • Храносмилателни проблеми;
 • Чести подувания на корема след хранене (образуване на т.н. „ендо-коремче“);
 • Чести инфекции (пикочен мехур, пикочни пътища, бъбреци);
 • Нервни разстройства – депресии, тревожност, brain fog (замъгляване на съзнанието), усещане за безпомощност и др.;
 • Чести главоболия и много други.

Не е задължително всички тези симптоми да са налице при всеки пациент. Има жени при които заболяването протича без симптоми, или поне без очевидни такива. Някои симптоми зависят от това къде е разположена ендометриозата. Ако е налице комбинация от няколко от тях, това определено трябва да алармира жената, че има някакъв проблем. Ако те са циклични и се появяват с настъпването на менструацията и/или овулацията й, това несъмнено трябва да я наведе на мисълта да посети гинекологичния кабинет.

Защо пациентите се затрудняват да говорят относно симптомите си?

Широко разпространено вярване е, че болките по време на менструация са напълно нормални. Ето защо жените рядко ги разпознават като симптом на заболяване. Много от тях са чували истории за това как майките и бабите им също ги е боляло и това в голяма степен е спомогнало за нормализирането на тази болка в съзнание- то им. Казвали са им просто да изпият някое обезболяващо и „да се стегнат”. Казвали са им го дори и лекари. Това кара и самите жени да се стремят да забравят за болката и да изглеждат нормално в очите на обкръжението си.

Някои от симптомите, като например болката по време на полов контакт, се възприемат като лични и жените изпитват притеснение да говорят за тях, дори и с лекар. За част от жените болката от ендометриоза се превръща в ежедневие. Вследствие на това, възприятията им за нея се променят. Това им пречи да видят и осъзнаят влиянието на болковия синдром върху качеството им на живот.

Пациентски въпросник за оценка на симптомите, свързани с ендометриоза

С грижа към пациентите с ендометриоза или със съмнения за нея, фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве” създаде „Пациентски въпросник за оценка на симптомите, свързани с ендометриоза”. Той е изготвен с разрешението на endometriosis.org, под експертизата на проф. Жак Доне, Йорг Кекстийн, и Филип Конинк.

Като пълноправен член на World Endometriosis Society и World Endometriosis Organizations – глобални организации областта на клиничната практика, проучванията, образованието и застъпничеството в сферата на ендометриозата и аденомиозата, фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве” има достъп до мно- жество качествени ресурси, един от които е именно пациентския въпросник за оценка на симптомите на ендометриоза.

Този документ има за цел да помогне на жените и техните лекари, когато изпитват съмнения за наличието на ендометриоза. Той дава възможност на жените да проследят симптомите си, да ги оценят по вид и сила, да обърнат внимание на тяхната цикличност и да структурират цялата информация. Важно е да се има предвид, че сам по себе си въпросникът не представлява медицинска диагноза, но може да помогне и да насочи лекаря към поставянето й. Обективната преценка на силата, вида и честотата на болката ще помогне на лекаря да види клиничната картина на заболяването.

Препоръчва се пациентите да проследят симптомите си поне в продължение на няколко месеца и да водят дневник на болката. Това им помага да забележат цикличност и да разпознаят симптоми, които на пръв поглед нямат нищо общо с гинекологичен проблем. За да оценят силата на болката възможно най-обективно, могат да използват скалата на болката, която е включена като приложение към въпросника.

Пациентския въпросник за оценка на симптомите на ендометриоза може да бъде намерен на уеб-сайта на фондацията https://endometriosis.bg/ и да бъде изтеглен напълно безплатно. Пациентите могат да го попълнят в електронен формат и да го разпечатат и споделят със своя акушер-гинеколог.

Защо въпросникът е важен и за пациентите, и за лекарите?

От своето създаване фондацията се стреми да повишава здравната грамотност на пациентите в България, като ги информира, образова и овластява. Здравната грамотност представлява най-общо способността на човек да получава, чете, разбира и използва здравна информация, което му помага да взема адекватни здравни решения и да следва инструкции за лечение.

Пациентският въпросник поставя симптомите на ендометриоза в различни категории, като по този начин насочва вниманието на жените към тези от тях, които могат да сигнализират за наличието на заболяването.

Попълвайки въпросника пациентите почти изключват възможността да забравят или пропуснат някое от оплакванията си по време на преглед при лекар, в следствие на стрес или притеснение. Самите жени по този начин се чувстват подготвени за прегледа при гинеко- лога и могат да зададат конкретни въпроси относно състоянието си.

Гинеколозите също виждат ползите от него. Работата с пациенти с добра здравна грамотност, които са наясно със симптомите си и показват ангажимент към здравето си, е значително по-лесна и приятна, а комуникацията с тях тече по-гладко.

Създаването на въпросника ще допринесе за навременната диагностика на жени с ендометриоза, която от своя страна е ключова за адекватната оценка на слуачая и намирането на индивидуални решения за всеки пациент.