Децата под три годишна възраст се нуждаят от следобеден сън, твърдят психолози. Мнозинството дребосъци имат нужда от следобедна почивка, дори и да не спят. Над 80% от децата между 1—3 години спят по време на следобедната почивка. Всъщност децата на година и половина и по-малките от тях често се нуждаят от сън два пъти през деня. Малките деца – от току-що проходилите, до почти навършилите три години учат и растат с такава главоломна бързина, че имат нужда от допълнителен сън, за да съберат енергия. Ако вашето дете реши да играе в леглото, вместо да спи, няма причина да правите от това голям проблем. Може да се измори по-късно или да няма нужда от следобеден сън точно  в този ден. Все пак е добре да има правила за почивка, които да се спазват.

Ето какви могат да бъдат правилата:

  • Първото е, че неговото място е в детското креватче. Ако то си създаде навик да играе по това време, позволете му да вземе в леглото си някоя любима играчка или книжка с картинки.
  • Ключът към запазване на следобедната почивка е да сте сигурни, че тя се случва по едно и също време всеки ден и следва един и същи установен ред, независимо детето ви спи или не. Ако не оставяте у детето впечатлението, че този период от време подлежи на преговори, ще бъде лесно да го запазите като част от дневния режим.
  • Погрижете се в детската стая да има добра регулация на светлината с помощта на щори или завеси, изолирайте помещението от шум (доколкото е възможно).
  • Мотивирайте детето да спи само, може да му прочетете или разкажете приказка.
  • Погрижете се в детската стая на детето да няма телевизор, лаптоп, таблет или телефон.

От колко сън се нуждаят децата?

Потребността на всяко дете от сън е различна, така че поведението на детето би трябвало да е основният ви показател за това колко сън му е необходим.

Обикновено децата на година и половина се нуждаят около 13 часа сън на денонощие, в най-добрият случай 11 часа през нощта и 2 през деня. Към три и четири годишна възраст при повечето деца тази необходимост намалява с около час. На тази възраст децата най-интензивно опознават света и растат скорострелно. След тази възраст постепенно нуждата от следобеден сън и часовете следобедна дрямка намаляват. При много малчугани промяната се изразява както в по-малко сън през нощта, така и в твърдението, че не им се спи. Често децата променят мнението си по-късно в късния следобед или докато вечерят. Ако дребосъкът ви задреме много преди да е дошло време за сън, дайте му 30 минути и след това го събудете. Късната дрямка може да наруши приготовленията за лягане за нощен сън, но незабавното събуждане на детето също не би довело до добро.

Как малчо да заобича да спи след обед?

  • Поставете се на мястото на детето и не се опитвайте да се налагате със заповедническо поведение, че е дошло време за следобедната почивка. Нека легълцето да бъде уютно, комфортно, да е приютило любимата играчка.
  • Друг подход е да се опитате да наложите правилото „сега е време да полежим“. Ако на детето не му се спи, се опитайте да му кажете, че го разбирате, но все пак легнете заедно за приказка в леглото.
  • Винаги преди сън е хубаво да има приятен ритуал – песничка, приказка или интересна история.
  • Най-добрият начин да създадете навик у детето е като го покажете, защото детето обича да подражава на родителите си. Направете си състезание „всички по леглата и кой ще заспи пръв“. Не забравяйте да проследите процеса, като отговорен родители не заспивайте пръв.

 

Текст: Milenita May