Вече си мечтаем за вкуса на лятото, което идва с дълги разходки, весели игри на открито и нови срещи – всичко това в името на щастието на нашите деца. 


И така, говорейки си за слънчеви приключения, няма как да пропуснем факта, че бебешката кожа  е изключително нежна, чувствителна и много по-тънка от тази на възрастните. Това, разбира се, я прави и по-податлива на вредните UVA и UVB лъчи. Приоритет на всеки родител е да предпази детето си от директно и продължително излагане на слънце. В тази важна мисия не сте сами – Бочко е готов да ви помага със специализирана слънцезащитна козметика и ценни съвети. 

Представяме ви героя, даряващ нежна грижа: новия слънцезащитен спрей-лосион Бочко! Той предпазва детската кожа от изгаряне с висока степен на защита. Поддържа и защитава водния баланс на кожата благодарение на комбинацията от овлажняващи съставки, слънчогледово масло и витамини. Иновативната формула е без консерванти и спирт, подходяща за малки деца и хора с чувствителна кожа. Нежната и гладка емулсия се нанася бързо и равномерно, без да оставя следи, с удобна за пръскане във всички посоки спрей-помпа, която осигурява защита и за най-големите немирници, и за кротките сладури на плажа.

А, В и С за слънцето – миниенциклопедия за родители
Звездата в центъра на Слънчевата система или иначе казано – негово величество Слънцето, е колкото полезно, толкова и вредно. То е източник на живот за нашата планета и се е превърнало в название, с което се обръщаме към любимите ни същества. Не на последно място – стимулира синтезирането на „слънчевия“ витамин D. Едновременно с това обаче неговите UV (ултравиолетови) лъчи са способни сериозно да навредят на здравето ни. Нека ги опознаем, за да бъдем подготвени относно действието им.

А: UVA лъчите са по-слаби от UVB, но прониквайки по-дълбото в кожата, могат да провокират реакция към слънцето и да отключат проблем с пигментацията. Никой не иска да се разхожда наоколо като петниста хиена, нали?! Да, затова е необходимо да вземем мерки.
В: UVB лъчите карат кожата да потъмнява, те са причинителите на слънчевото „изгаряне“ и „бронзовия“ тен. Успяват да навлязат в повърхностния слой на кожата и причиняват редица кожни проблеми. Ах, този шоколадов загар, понякога забравяме за опасностите, докато се стремим да го постигнем.
С: UVC лъчите са най-опасните и разрушителни ултравиолетови лъчи, от които обаче няма нужда да се притеснявате при своята лятна разходка. Защитният озонов слой ги задържа и те не достигат до повърхността на Земята. У-ля-ля, това си е добра новина!

Европейският съюз поставя високи изисквания към съвременните слънцезащитни средства. Те трябва да предпазват едновременно от UVA и UVB лъчите. 

              

Най-важното, което трябва да знаете, ако искате слънцето да остане ваш приятел:
•    Избягвайте да излагате бебета и малки деца на директна слънчева светлина. Не забравяйте да включите в действие слънцепредпазния чадър, шапката и светлите памучни дрехи. 
•    Незаменим помощник при всякакви условия е тънкият светъл шал на мама. Оставете един в количката или в бебешката чанта. Ще бъде наметка за детето през по-хладните вечери или ще го пази от слънцето през деня. Две в едно – практично и красиво.
•    През лятото не забравяйте да давате по-често вода на децата. В началото ви споделихме, че те имат по-тънка кожа от тази на възрастните, това е и причината водата от организма им да се изпарява по-бързо.
•    Избягвайте излагането на слънце между 11:00 ч. и 16:00 ч. Потърсете сянка за цялото семейство, когато почувствате слънцето по-силно.
•    Нанасяйте слънцезащитните продукти 20 минути преди излагане на слънце, още преди да облечете банските. Така и най-трудно достъпните местенца (като тези около ластиците на банските, стъпалата и глезените) ще бъдат щателно обгрижени.  Не пренебрегвайте нито едно ъгълче
•    Подновявайте нанасянето на слънцезащитен продукт на всеки 2 часа, за да запазите нивото на защита, особено след изпотяване, плуване и избърсване с кърпа.
•    Нанасяйте слънцезащитен продукт дори при облачно време. Ха, изненадахме ли ви? Облаците намаляват топлината, но не предпазват от UV лъчите – запомнете го!
•    Помогнете на кожата на детето да се  възстанови, нанасяйки в края на слънчевия ден подходящ овлажняващ продукт.

Четете внимателно указанията върху опаковките на слънцезащитните продукти. Правилната употреба ще гарантира степента на защита. Всеки слънцезащитен продукт съдържа число на защита след абривиатурата SPF – Sun Protection Factor (слънцезащитен фактор).  За да получите посоченото ниво на защита, нанесете обилно количество. 1 мл от продукта е достатъчен за 10 квадратни сантиметра. Какво означава това? Представете си една пълна супена лъжица с крем или лосион, това е количество от 15—20 мл слънцезащитен продукт. Толкова ще успеете да поберете и в свитата си длан. 
Да, да, наясно сме, че сметките са наистина досадни, особено когато сме на почивка. Затова Бочко ви предлага лесна аритметика, която да адаптирате към своето семейство: една пълна мамина шепа за едно дете, високо един метър.  
За финал ви пожелаваме незабравими летни дни и, разбира се, припомняме, че за гарантирана защита не бива да пропускате нито една част от тялото, която ще бъде на показ.