За изоставането в наддаването на тегло при детето причините могат да са различни: остри или хронични инфекции, грешки в храненето, системно недохранване или някои вродени и генетични заболявания. Преди всичко най-важното е да се уточни коя е причината. Независимо от това обаче трябва да се знае, че отслабването или продължителното задържане на теглото се съпътстват от намаляване на имунитета и на секрецията на храносмилателни сокове, което затруднява смилането и усвояването на храната. Затова правилното хранене на тези деца е от решаващо значение за бързото им възстановяване.

НАЧАЛОТО НА БРЕМЕННОСТТА - ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ...

Коя е най-добрата храна?

Основното изискване към храната на слабото дете е да е лесносмилаема и пълноценна и да се предлага често, но на малки порции. До едногодишна възраст такова дете трябва да се храни не по-малко от 7 пъти в денонощието. Най-пълноценна и лесноусвоима е майчината кърма, следвана от заместителите на кърмата, квасеното мляко и кашите. Майчината кърма обаче не съдържа необходимото за тези деца количество белтък. За по-бързия си растеж слабото дете се нуждае преди всичко от повече белтъчини и калории. При кърмачетата най-подходящо е да се добавят или използват специалните заместители на кърма за деца, родени с ниско тегло, които в някои случаи могат да се подслаждат допълнително с 3–5% захар (1 ч.л. гъст захарен сироп на 100 мл заместител на кърма). Ще приготвите захарния сироп по следния начин: сварете за няколко минути 100 г захар и 50 мл вода. Една чаена лъжичка от получения сироп е равна на 5 г захар.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАМЕ ВТОРО ДЕТЕ

Nota bene!

Дневното количество храна на слабото дете трябва да е около 150–200 мл/кг телесно тегло, но не повече от 1 л дневно (!), като се дава на 7 или на 8 хранения. Ако детето е над 5–6-месечна възраст, когато състоянието му се подобри, постепенно едно млечно хранене се замества с млечно-плодова каша. Тя се усвоява по-лесно и е обогатена с витамини и желязо. Въвеждането на готово млечно-зеленчуково и месно пюре става поне с 1–2 месеца по-късно, след като се подобри храносмилателната функция. Попарата със сирене е по-трудносмилаема и не е подходяща за тези деца.

При лошо наддаващи деца над 1 година преходната храна трябва да се замени с кърмачески храни (подсладено квасено мляко, каши, пюрета, попара). Децата се хранят 6 пъти през 3 ½ часа. Ако детето ви не наддава на тегло, консултирайте се за хранителния му режим с вашия педиатър.