За нас бе изключително удоволствие да бъдем в компанията на д-р Симеон Андреев, уролог от Болница "Вита". С него засегнахме една изключително важна тема и поговорихме подробно за инфекциите на пикочните пътища. Научихме кои сред тях се срещат най-често и разбрахме как да помогнем на детето, когато се сблъскаме с подобен проблем.  

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

В начало на нашия разговор се фокусирахме върху причините, водещи до инфекции на пикочните пътища.

При най-малките деца, новородените и тези, които са на няколко месеца, най-честите причини, които могат да доведат до някаква инфекция, която да бъде клинично изявена, са вродените заболявания. Много често родителите са подготвени за тях, защото се виждат още в пренаталното им проследяване. Такива инфкеции са, например, задържане на урина в един или в двата уретера, а също и в бъбреците.

Когато децата са по-големи, причина за поява на инфекция могат да бъдат външно замърсяване, забавяне на смяна на пелените, пропуски в самостоятелното обгрижване в тоалетната...

Кога да заведем детето при уролог?

Не пропуснахме да отправим и този въпрос към нашия гост. В профилактичната програма на детското здраве е заложен ехографски преглед в 6-ти месец. Д-р Андреев посъветва родителите да бъдат изключителни внимателни в началото, когато децата им започнат да стават самостоятелни - да ходят до тоалетната сами и да се къпят сами, в началото на този адаптационен период е важно присъствието на родител. Ако има пропуски, нека те ббъдат коментирани и коригирани, може би, под формата на игра. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Инфекцията е налице - какво да правим и как да подходим?

Ценни насоки получихме и тук. Ако вашето дете пишка само сутрин и вечер, когато се прибере от училище или градина, това е нещо, което трябва да ви алармира, че е нужно да потърсите помощ. Детето трябва да знае, че пикочният мехур е орган, който трябва да се изпълва ритмично и да изпразва ритмично. 

В предаването наш виртуален гост бе и Теодора Артинова, старша акушерка. С нея обърнахме поглед към храненето на новороденото и научихме, че използването на продукти Tommee Tippee може значително да улесни работата на мама и бебе

Чутото бе интересно, ценно, важно и много, много полезно. Ако сте го пропуснали, може да гледате целия ни разговор още сега: