За бебеносенето с любов, вдъхновение и подкрепа си поговорихме подробно с Ани Събева, консултант по бебеносене, кърмене и детски сън. Тя е създател на Слингомания - библиотека за ергономични носилки и Програма "Спокойни бебета". Винаги е приятно, когато ни гостува. Научаваме много, усмихваме се широко, често дори се смеем. С Ани е весело, полезно и забавно. Благодарим за компанията, доверието, споделеното време и ценната информация. 

В предаването се срещнахме още и с д-р Василка Юрукова, сп. по вътрешни болести и хомеопатия. Тя ни разказа повече за храносмилателната система по време на бременност и ни увери, че хомеопатията Boiron може да се справи отлично в ролята си на добър помощник. 

Как да започнем с бебеносенето? И има ли някакво значение начинът, по който ще носим през зимата?

Ани сподели своя опит и ни разказа всичко важно по темата. Бебеносенето може да започне още от първите дни след раждането, в повече случаи, след като се приключи с болничния престой. Важно е да се отбележи, че трябва да се започне със слинг. Бебето е много мъничко все още и не може да бъде поставено в нищо, което има някаква структура, задължително за началото е правилно да се използва слинг. 

Зимно бебе и бебеносене

Няма зимни и летни носилки, през зимата можем да понесем по-плътни материи, които през лятото са по-скоро проблем. "Важно е, когато носим бебето през зимата, да не го обличаме твърде много". Така затрудняваме движението и добрата позиция на бебето. Бебеносенето навън може да се случва и през зимата. Разбира се, най-добрият вариант е да бъде бебето облечено така, както е облечено в домашна среда, слингът отгоре е допълнителен и напълно достатъчен пласт, който ще го предпази от ниските температури. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Ани Събева не пропусна да ни разкаже повече и за връзката между бебеносенето, съня и кърменето. "Бебеносенето подкрепя кърменето, но съня и кърменето, особено при малките деца, са неизменно свързани." 

Разбрахме и кои са безбройните ползи на кърменето, отговорихме и на въпросите на зрителите.

А можем ли да бебеносим с близнаци?

Училище за родители - Д-р Чучумишев за изследванията през бременността

Отговорът не е кратък, но все пак Ани се погрижи да ни сподели и него. 

Целия ни разговор чуйте тук: