Ракът на гърдата е лечим, когато се открие навреме – затова е важно, всяка жена да следи стриктно здравето си и да не пропуска профилактичните прегледи. В месеца, посветен на борбата с рака на гърдата, е редно да поговорим по-обстойно по този въпрос – колкото деликатен, толкова и важен.

Абонирайте се за канала на списание „9 месеца“ в YouTube, за да не пропускате новите лекции

Благодарим на дамите, включили се в онлайн лекцията ни с гост-лектор д-р Настя Балаценко, специалист по образна диагностика, МБАЛ „Надежда“. Лекарите със специалност по образна диагностика са най-опитни в диагностицирането на възможно най-малък размер на туморната формация. За установяване на болестите на гърдата се използват ехограф, рентгенов апарат и при необходимост магнитен резонанс. Това са апарати, с които могат да работят само висококвалифицирани образни диагностици.

Екипът на „9 месеца“ подкрепя инициативата на болницата ,,Запази надежда", посветена на превенцията и борбата с рака на гърдата, съхранение на репродуктивното здраве и повишаване качеството на живот на жените след онкологично лечение.

В студиото ни д-р Балаценко отговори на едни от най-важните въпроси, свързани с темата. За съжаление, все още много дами не знаят кога е време да започнат с профилактичните прегледни, нито как да се преглеждат веднъж месечно у дома с цел превенция.  приема се, че раждалите и кърмилите жени се разболяват по-рядко от рак на гърдата. Рискови фактори са наднормено тегло, злоупотреба с алкохол, наследственост от близки роднини, слаба двигателна активност, хормонална терапия. Препоръката е жената да роди първото си дете до 30-годишна възраст.

Гледайте цялото предаване още сега: