Казват, че двойките, чийто брак продължава десетилетия и за които любовта никога не угасва, си приличат и физически. Такава прилика може да се намери и при някои домашни любимци и техните стопани.


Природата заздравява връзките и подпомага взаимоотношенията, като използва силата на имитацията и приликата. Факт е, че бебето имитира всички действия на своите родители. Замисляли ли сте се обаче дали и вие не му подражавате? Когато то плаче неудържимо, и вашите очи се насълзяват, когато то се усмихва, и вие се смеете, когато то отваря уста за поредната лъжичка пюре, и вие несъзнателно преглъщате...

Винаги заедно
Дори да сте половин час в компанията на непознат човек, несъзнателно ще започнете да го имитирате. Това е начин да го накарате да ви харесва и да ви приеме. Същата роля играе подражанието за бебето. То иска мама и татко да го обичат. Ето защо повтаря действията им и “се прави на голям човек”. Проучванията показват, че ако свиете устните си за целувка, мъничето ще ви имитира още на първия час след раждането. Това е първият невербален начин за връзка между вас и детето. Колкото повече расте, толкова по-лесно ще е за него да повтаря вашите действия. Така то ще иска да е като мама или татко, за да може да ви се хареса и да остане завинаги с вас или поне с някои от вас.

Животът е забавен
Чрез подражанието можете да научите малчугана на редица умения. През първите години бебето не може да говори, затова използва останалите си сетива, за да се ориентира в така плашещия го свят. Може да му покажете как се пукат сапунените мехурчета в банята и малкото човече със сигурност ще направи същото. Шестмесечното бебе бързо ще се научи да държи дрънкалка и да я пуска, стига мама да му е показала как се прави това. Най-силно изразено е подражанието между 9- и 12-месечна възраст. Използвайте този период, за да обогатите знанията на детето си за света. Показвайте му различни предмети и същевременно му говорете. Не се дразнете, ако постоянно ви имитира.

Огледален свят
Проучвания показват, че в мозъка има клетки, на които се дължи способността на хората за подражание. Това са т.нар. огледални неврони. Те са виновни, когато се мръщите при вида на разплаканото детско лице. Огледалните неврони са отговорни и за чувството на съпричастност.

Важните секунди
За детето няма вчера или утре. То живее в мига. Възползвайте се изцяло от момента и го научете на най-важните неща, които трябва да знае точно сега. Нека то постоянно ви имитира и това да е вашето предимство на родител. Наслаждавайте се на всяко действие, което извършвате заедно, и знайте, че детето ви наблюдава и повтаря всяко ваше движение. Нямате право на грешки. Нагодете се към неговото темпо. В началото ще е трудно, но след това ще установите, че давате всичко от себе си, за да сте най-добрата майка на света.

Соня Найденова
психолог