Добре е да запомните, че кашлицата не е заболяване, а защитен рефлекс, който прочиства дихателните пътища. Особено през нощта тя е много мъчителна за детето, а понякога не оставя цялото семейство да спи. Какво помага срещу нея?


Предлагайте на детето да пие повече течности. Това помага за по-лесното отделяне на слузта. Погрижете се въздухът в детската стая да се овлажнява. За целта вечер проветрявайте по-продължително, оставяйте през нощта прозорците открехнати (дори и в студеното време), слагайте мокри кърпи в стаята. Извеждайте редовно бебето на чист въздух. Преди да го сложите да спи, дайте му лъжичка сироп, предписан от педиатър. След консултация с лекар според характера на кашлицата можете да пробвате някое от изпитаните хомеопатични средства. Правете инхалации на детето, най-добре с уред за инхалиране. Внимавайте при инхалациите с водна пара, тъй като има опасност от изгаряне.  

Болното бебе
За щастие, кърмата е идеалното средство, за да предпазвате бебето от всякакви вируси и бацили. Доказано е, че кърмените бебета боледуват по-рядко и оздравяват по-бързо. Ако все пак мъничето ви се простуди, проходимостта на носа му ще се наруши от набъбналата лигавица и постоянно отделящите се секрети. Това може да се окаже сериозен проблем, тъй като по време на хранене детето диша само през носа. Кърмачето не може само да издуха носа си, затова вие трябва да му помогнете. Често болното бебе кашля, защото лежи по гръб или настрани, секретите от носа се стичат назад в гърлото и го дразнят. Колкото по-бързо се излекува хремата на малкото човече, толкова по-лесно ще премине и кашлицата. Ако тя продължи повече от 2 седмици, задължително се консултирайте с лекар.

Кашлица без болест
Възможно ли е детето да кашля, без да има температура и носът му да е запушен? Понякога и здравите деца също се закашлят и има множество причини за това. Гълтането е сложен рефлекторен акт и при хранене бебето може да се задави. За да се намали рискът, трябва да усвоите правилна техника на кърменето, а ако храните детето със заместител – да го гушвате така, все едно го кърмите. Ако при кърмене ви е по-удобно да лежите в леглото, позата трябва да е такава, че да се намали рискът от задавяне. Кашлицата може да се предизвика, когато млякото или сокът се върне по хранопровода, тъй като входът на стомаха на бебето не “се затваря” плътно. Това се среща при т.нар. гастроезофагеален рефлукс. Когато храната се връща, тя може да се аспирира и да предизвика кашлица. За да се намали рискът, добре е да повдигнете дюшечето към главата до 45°.


От значение е и с какво е облечено мъничето. Върху коремчето му не бива да се оказва натиск. Прекалено стегнатите дрехи, гушкането му само с една ръка през корема или игрите, като подхвърляне във въздуха, водят до рязко повишаване на вътрекоремното налягане. Това от своя страна често провокира кашлица и задавяне.
За предпочитане е, докато се храни, детето да не се движи много или да играе. То лесно се разплаква или разсмива, а храната може да попадне в дихателната система. След 6-месечна възраст, когато малкото вече седи стабилно и започнете захранването, поставяйте го на столчето за хранене и не му давайте да мърда оттам, докато храненето не приключи. Резките промени в положението на тялото са опасни за детето.
В случай че някой в семейството ви пуши, не се чудете, ако детето кашля. Тютюневият дим и замърсеният въздух дразнят рецепторите на кашлицата и увеличават секрецията в дихателните пътища. Някои мъничета пък са алергични, ако майка им е пушила през бременността. Добре е да наблюдавате кое провокира кашлицата.
Съществуват и вродени, неинфекциозни заболявания, чийто симптом е тя. Ако детето кашля дълго, губи тегло или се уморява лесно, задължително се консултирайте с лекар.