Тенденция, която забелязваме напоследък, е употребата на шампоани без сулфати и това има логично обяснение. Въпреки че повечето потребители не обръщат внимание на съставките на измиващите средства, които използват, има много важни неща, които трябва да се отбележат, особено по време на бременността. Едно от тях е съдържанието на сулфати в шампоаните и вредата, която те причиняват.

  • Какво представляват сулфатите

Казано по-просто, те са повърхностно активни вещества, които привличат масло и вода. По тази причина, измиващите средства със сулфати в състава си, имат способността да създават много пяна и по-лесно отстраняват замърсяванията от скалпа. Въпреки че различните видове се използват в различни индустрии, натриевият лаурил сулфат (SLS) и натриевият лаурет сулфат (SLES) са двете най-често срещани вещества в грижата за косата. Недостатъкът на тези компоненти обаче е, че те са агресивни детергенти, които лишават скалпа от естествените овлажняващи масла, като по този начин правят косъма сух и чуплив. Освен това, по време на бременността, кожата става още по-чувствителна и сулфатите могат да причинят дразнене, зачервяване и сухота. Поради този факт, дерматолозите не препоръчват употребата на този вид почистващи средства.

Докато много хора не са запознати с вредата от сулфатите, други подбират внимателно продуктите, които използват. Ползите от употребата на безсулфатни шампоани е безспорна, особено при бременни жени с чувствителен скалп и такива с тънка, боядисана или изтощена коса. Хората с подобни проблеми трябва да обръщат повече внимание на съставките в измиващите средства, за да предотвратят вредното влияние върху тях. По тази причина, специалистите в областта препоръчват употребата на продукти без сулфати и наблягат на ползите, които носят.

  • Предимства на безсулфатните шампоани

•    Имат хидратиращи свойства - те заключват естествената влага в косъма и възстановяват косата. Така, тя остава гладка и мека след всяко измиване.


•    Запазват цвета по-дълго - тези продукти са благословия за боядисаната коса. Те са щадящи и не я лишават от цвета й твърде бързо.
•    Намаляват дразненето - сулфатите са агресивни към скалпа и могат да причинят дразнене и сърбеж. Безсулфатните шампоани са много по-меки и могат да ви помогнат да контролирате възпалението.
•    Не предизвикват сълзи - тези измиващи средства са изключително деликатни за очите. Ако случайно попаднат в тях, не предизвикват неприятно парене и сълзи.
•    Укротяват непокорната коса - шампоаните без сулфати правят чудеса с непокорната прическа. Те хидратират косъма в дълбочина и укротяват къдриците.
•    Осигуряват нежна грижа - не само съдържат овлажняващи агенти, но и придават на косата кадифена мекота и ослепителен блясък.

Това са само част от предимствата на безсулфатните шампоани. Като добавим и факта, че те съдържат главно растителни компоненти и са екологично чисти, можем да бъдем спокойни за ползите от тях, както по време на бременността, така и след това.