В родителството също има тенденции. На фокус в тази статия удобно се настанява „нежното родителство“ (gentle parenting). Специалисти го определят като „доказан подход за отглеждане на щастливи и уверени деца“. Този стил на родителство се състои от четири основни елемента: емпатия, уважение, разбиране, но и правила.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Нежното родителство се фокусира върху насърчаването на качествата, които искате да развиете у детето, като бъдете състрадателни, междувременно налагайки последователни правила. Дисциплината бива насърчавана по начин, съобразен с възрастта на детето и чрез преподаване на ценни житейски уроци – не е основана върху наказанията. Тези родители, които практикуват нежно родителство, учат децата си да изразяват чувствата си, разбира се, според подходящ за годините им вариант.

Кои са предимствата на gentle parenting?

  • Методът се фокусира върху когнитивното състояние на детето. Този подход има за цел да насърчи проявлението на положителните черти в характера. Психологични проучвания показват, че нежното насърчаване на добрите качества може да намали риска от тревожност и прекалена срамежливост. Децата разбират как би следвало да се държат и да реагират в различни ситуации от ежедневието им.
  • Когато показваме нежност, особено по време на стресови ситуации, ние – родителите, моделираме толерантност и гъвкавост у детето. Да останем спокойни, нежни и с ясна родителска позиция допринася за правилното изграждане на личността и развитието на детето.

Какво отличава gentle parenting от другите методи?

За разлика от прекалено строгите или прекалено толерантните методи на възпитание - така нареченото "нежно родителство" притежава твърде малко недостатъци и рядко влияе отрицателно върху психичното здраве на детето. Строгият - и познат на всички ни, родителски метод на отглеждане на дете се фокусира върху достиганетото на отлични постижения от страна на малкия човек. На каква цена обаче? Доказано е, че децата на строги родители страдат от несигурност и чувство на недостатъчност, имат ниска оценка за себе си, изпитват неувереност в личните си способности. Нерядко тези емоции водят до тревожност, депресия на доста по-късен етап от живота на вече порасналото дете.

Как да практикуваме нежно родителство?

Ако се интересувате от нежния родителски подход, може би се чудите откъде да започнете. За щастие, е доста лесно да приложите метода на нежното родителство в ежедневния си живот и всичко започва от уважението към чувствата и развитието на вашето дете. Бебетата и малките палавници много често не могат да регулират емоциите и поведението си, което прави привидно невъзможно създаването на каквито и да е правила. Когато разберете защо детето се  държи по определен начин, можете да приспособите реакциите си към него, като имате предвид когнитивната му способност да разбира вашите реакции.  Ако детето плаче – покажете му своята емпатия, дайте знак, че разбирате как то се чувства, демонстрирайте на практика какво означава думата „съпричастност“.

КОЖАТА НА БЕБЕТО

Трябва да сте наясно с очакванията си към детето, бъдете реалистични. Правилата и поставянето на граници са важни аспекти на нежното родителство. Чрез установяване на ясни насоки, за това какво е подходящо и какво не, детето изгражда последователност в действията си. По този начин то ще се чувства достатъчно уверено да изследва нови неща. За вас, като родители, може да бъде предизвикателство да приложите ефективно този метод, защото нежното родителство изисква сериозна доза търпение и емоционална интелигентност в действие. Както при всеки родителски метод, и тук последователността е ключът към успеха. В края на деня малчо ще се държи според възрастта си, а вие ще се питате "Къде сгреших", но бъдете уверени, че наградата от практикуватнето на нежно родителство идва на по-късен етап, когато ясно ще видите, вкусите и ще се насладите на плодовете на търпението и усилията, вложени през годините. Готови ли сте?

Текст: Milenita May