Анемията е състояние, при което настъпва загуба на червени кръвни клетки (еритроцити). Това води до намаляване на пренасянето на кислорода, жизненонеобходим за правилното функциониране на органите и системите в човешкия организъм.

Как се стига до дефицит
Еритроцитите се произвеждат в костния мозък и имат живот приблизително четири месеца. За нормалното им образуване организмът се нуждае от желязо, витамин В12 и фолиева киселина. При дефицит или липса на един и повече от тези елементи се развива анемия.


Червените кръвни клетки придават червения цвят на кръвта. Те “се зареждат” с кислород в белите дробове и чрез сърдечните пулсации се придвижват по кръвоносните съдове и доставят този кислород до всички клетки на организма. Клетките пък използват кислорода като гориво за изгарянето на захарта и мазнините и така осигуряват на организма необходимата енергия. Като продукт на обмяната въглеродният двуокис чрез венозната система се връща до белите дробове и се отделя с издишвания въздух, а еритроцитите се натоварват отново с кислород и т.н. Този цикъл продължава през целия живот.
Няма някакви особени различия в механизма на анемичния синдром при мъжа и при жената извън бременността.

При бъдещата майка анемията се открива по количеството на хемоглобина в различните срокове на бременността: стойности по-ниски от 11 г/дл (гр.%) през първото и третото тримесечие и по-ниски от 10.5 г/дл през второто тримесечие на бременността.
Според резултатите от първата визита и предродилния скрининг в консултиращото заведение честотата на анемията при бъдещите майки е около 20%. Независимо, че нормално протичащата бременност е едно от най-физиологичните състояния при здравата жена във фертилна възраст, през този период настъпват много специфични промени преди всичко в репродуктивните органи. Засягат се и останалите органи и системи и в различна степен и психичната дейност. Промените в сърцето, кръвоносните съдове и циркулиращата кръв са едни от най-съществените, поради което са обект на задължителен контрол през 9-те месеца.

Защо се появява?
Едни от най-честите причини за появата на анемия при бременните са повишените нужди от желязо и витамини, чиито запаси в организма в този период намаляват и поради усвояването им от плода. Организмът на бъдещата майка трябва да увеличава продукцията на еритроцити. За своята дейност плодът и плацентата се нуждаят от желязо, което биха могли да получат единствено от майчиния организъм. За да отговори на тези потребности, организмът на бременната реагира с повишено образуване на червени кръвни клетки и плазма. Изследвания показват, че през 9-те месеца обемът на кръвта се увеличава приблизително с 50% предимно за сметка на плазмата. Това води до намаляване на концентрацията на хемоглобина и е нормален процес особено между 25-ата и 30-ата седмица на бременността. Бъдещата майка може да се нуждае от допълнителен внос на желязо. Това се уточнява чрез периодичните лабораторни изследвания.
Има и други причини за появата на анемия. На първо място е хранителният режим, беден на желязо. Вегетарианките и спазващите ограничения в менюто трябва да са сигурни, че храната им осигурява достатъчен внос от този елемент. Нужно е липсата на фолиева киселина и по-рядко на витамин В12 навреме да се коригира. Анемия настъпва и при кръвозагуби, които понякога съпровождат разстройството на бременността, а също и при съществуващи преди това, но през 9-те месеца обострени и кървящи стомашна язва, хемороиди и пр. Анемията по-често се среща и при дву- и триплодна бременност.

Как се отразява на бременността?
Проучвания в страни с по-нисък жизнен стандарт, т.е. с по-непълноценно хранене, показват, че теглото на плацентата, нейният обем и повърхност са намалени, което се отразява на правилното развитие и нарастването на плода. Има подчертана разлика в теглото при раждането на децата от анемична майка и от майка, при която кръвната картина е била в норма. При анемичните бременни се регистрират по-висок относителен дял на загубените бременности (аборти), както и по-висока перинатална детска смъртност. Анемията, която се развива през второто тримесечие, се свързва с повече преждевременни раждания с всички произтичащи последици за новороденото. Анемичните бременни боледуват по-често. Те по-трудно се възстановяват в следродилния период.
Съществен дял от майчината смъртност по пряк или непряк начин се свързва с анемията през бременността. В случая утежняващо обстоятелство е допълнителната обилна кръвозагуба при раждането и в ранния следродилен стадий.

Nota bene!
Обикновено първите признаци за анемия са умората и бледността на кожата и на лигавиците. Освен това бременната има сърцебиене, дишането й е затруднено, макар и рядко, усеща замаяност. При сериозна анемия (много ниски стойности на хемоглобина – под 6 г%) може да настъпят стягане в гърдите или главоболие.

Профилактика
За да се избегне анемията през 9-те месеца, преди всичко бъдещата майка трябва да се храни здравословно и разнообразно. Най-добре е промените в менюто в тази посока да се направят преди забременяването. Жената, която планира бъдещо майчинство, може да обсъди със своя лекар (акушерка) начина си на хранене и евентуално да разбере дали се налага да приема хранителни добавки.
Допълнителни елементи към хранителния режим са желязо, витамини и специално фолиева киселина. Известни източници на желязо са говеждото месо, пълнозърнестият хляб, житните (зърнени) храни, яйцата, спанакът и сушените плодове.
Максималното усвояване на желязото от храната може да се улесни чрез диета, богата на витамин С. Негови източници са суровите (разбира се, добре измити) зеленчуци, картофите, лимоните (особено със зелена кора), портокалите.
Храни, богати на фолиева киселина, са бобът, мюслите, броколите, говеждото месо, брюкселското зеле, аспержите и др.
Приемайки 400 мг фолиева киселина, бъдещата майка намалява значително и риска от дефекти на гръбначния стълб при бебето.
Без да става самоцел или пък да се стимулира самовнушение, но бременната не бива да отминава новопоявили се особености. Тя трябва своевременно да ги обсъжда с наблюдаващия лекар (акушерка). Анализът на субективните оплаквания и клиничните прояви безспорно имат значение, но за окончателната и точна диагноза най-важни са изследванията на кръвта, които се провеждат още при първата консултация и отново през втората половина на бременността. Ако е необходимо, се правят и допълнителни изследвания.

Лечение
Целта при лечението на анемията през 9-те месеца е да се повиши нивото на хемоглобина и да се възстановят запасите от желязо в организма. Фармацевтичният пазар предлага удобни за бременната жена форми за орална употреба с лесноусвоими железни съединения, които осигуряват дневно около 200 мг желязо. Ако бременната не може или не желае приема през устата, тогава се назначават други форми. Железните препарати се приемат по-продължително, например 3 месеца или до коригиране на отклоненията.
Лечението на анемиите при бременни жени, както и на всяко друго заболяване при тях е деликатно и трябва да се провежда от специалист. Недопустимо е всяко самолечение! Задължително е резултатите непрекъснато да се следят. Когато анемията е тежка и особено ако е настъпила след масивна кръвозагуба, добре е да се направят кръвопреливане и вливания на плазма и електролити за поддържане на нормален циркулиращ обем и пр. Тази терапия се извършва в болнична обстановка.