С термина спонтанен аборт се означава спонтанно изхвърляне на оплодената яйцеклетка преди 26 г.с. или на плод с тегло под 800 грама. Спонтанните аборти от своя страна могат да се разделят на ранни и късни. Първите са тези спонтанни аборти, които протичат до 12 г.с. 

Причина ли е тромбофилията за спонтанни аборти

Причините за настъпване на ранни спонтанни аборти могат да бъдат различни, но за най-честа причина се приемат дефекти като различни хромозомни структурни и бройни аномалии, които са несъвместими с живота.

Причините, които могат да доведат до спонтанен аборт, могат да се дължат на проблеми от страна на майката, като инсулинова резистентност, диабет, заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреоидизъм), прогестеронова недостатъчност, тромбофилия, възраст на майката, аномалии на матката като маточна хипоплазия, двурога матка, инфекциозни заболявания като рубеола, херпес симплекс вирус, цитомегаловирус, Ебщайн-бар вирус и др. 

Но могат да се дължат и на проблеми при бащатахромозомни транслокации в сперматозоидите, които водят до достигане на некачествен генетичен материал до яйцеклетката.

Вредни житейски навици и някои фактори на околната среда като тютюнопушене, прием на алкохол, прием на медикаменти, радиация, физични и химични агенти и др. също могат да бъдат рисков фактор за спонтанни аборти. Най-важното е, ако се случи спонтанен аборт, особено при жена, която не е раждала досега, да се открие причината, за да се избегне повторен подобен инцидент.

След 4 години в очакване и 5 спонтанни аборта, едно бебе скоро ще е тук

Как чрез навиците си на живот и хранене можем да минимизираме риска от спонтанен аборт и как можем да подобрим качеството на овоцитите и сперматозоидите, съответно генетичната конформация на плода, при нужда от консултация, можете да запишете час за консултация с мен във FemiClinic. 

Текст: Яна Данаилова, докторант по човешка физиология, магистър и преподавател по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и Председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Яна е автор и водещ на предаването „Линия Здраве“ по телевизия България он Ер и дългогодишен автор в „9 месеца”.