Бременността е пълна с тревоги и съмнения, но все пак трябва да сте запознати с разликата между фалшива тревога и реална опасност. Ето как можете да разберете, дали е необходимо да позвъните на лекаря късно вечерта или е по-добре да оставите симптомите да отшумят постепенно (нещо характерно за нормалната бременност).

Кървене

Светло вагинално кървене не е нещо необикновено в началото бременността. Въпреки това, количеството на кръвта, цвета й, наличието на болка са фактори, които имат значение, твърдят лекарите. Д-р Уот Уинг Фонг, специалист по акушерство и гинекология, обяснява: „ Ако кървенето протича тежко или е свързано със силна болка, незабавно потърсете своя акушер-гинеколог. Кървенето в напреднала бременност може да се дължи на ниско разположена плацента или възможен риск от преждевременно раждане”.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НИ ВЪВ VIBER

Д-р Шакина Рауф  предупреждава – „Ако кръвта е свежа и червена, може да се приеме за признак на кървене от плацентата, което е опасно както за майката, така и за бебето“.

Болка в корема

Различните видове болки са най-честите оплаквания при бременност, но тежката болка в корема е нещо, на което трябва да се обърне внимание. Тежката болка в корема може да бъде симптом на извънматочна бременност”, казва д-р Уот. Той също така обяснява, че тази болка би могла да е предупреждение за риск от спонтанен аборт, усложнения, свързани с кисти на яйчниците или други хирургични състояния. „Ако това се случи в края на бременността, може да е симптом на разкъсване на плацентата, руптура на матката (ако има предишни случаи на проблеми с матката) или дори родилни болки!”, казва д-р Уот. Специалистът съветва да си водите записки относно вида и произхода на болката, нейната сила, честота, както и дали има връзка с други симптоми като кървене, вагинално течение, както и движение по червата или пикочния мехур.

Вагинално течение

 Когато става въпрос за вагинално течение, видът и особеностите му са от голямо значение. „Течение, което има неприятна миризма, свързано със сърбеж или кървави петна, може да бъде симптом за нещо нередно“ казва д-р Уот. „Ако има наличие на нетипична миризма на течението, болки в корема или треска, е важно да отидете до болницата възможно най-бързо, тъй като тази ситуация, може да е знак за инфекция в матката, което изисква бърза реакция и антибиотично лечение, поради опасност от преждевременно раждане“ , добавя тя. Нормалното вагинално течение, което не сигнализира за проблеми, трябва да е „ясно, бяло или кремаво“, казва лекарят. „Допустимо е да има специфичен мирис, но не и неприятен. Признаците на инфекция включват течението да бъде по-гъсто, с различен цвят от прозрачно-бяло, например зеленикаво, неприятна миризма, сърбеж и болезненост ниско в корема или по време на секс“, допълва акушер-гинекологът. Лек сърбеж без никакви други симптоми, не е толкова сериозно оплакване. Вероятно се дължи на гъбична инфекция, която няма да се отрази на бременността.

Повръщане и сутрешно гадене

Сутрешното гадене е добре познато оплакване през периода на бременност. Според д-р Тан сутрешното гадене е предизвикано от човешки хорионгонадотропин (HCG) хормон през бременността, който достига определени количества за около 10 седмици. „Бъдете сигурни, че в повечето случаи това не влияе на развитието на бебето – дори, когато губите тегло през първите няколко месеца от бременността“ , казва д-р Тан. Все пак е възможно сутрешното гадене да има и изключения. „Ако жената не може да понася никаква храна или дори вода, рискува да се обезводни. Ако обичайните медикаменти против повръщане не помогнат и жената се чувства много отпаднала и апатична, трябвада се види с доктора си и да разгледат варианта за приемане в болница, за подхранване на организма чрез системи. Тежко повръщане понякога може да се дължи на инфекция на пикочния мехур или дори заболяване на щитовидната жлеза“, предупреждава д-р Уот.

Намалени движения на плода

Ако изведнъж спрете да усещате вашето бебе определено е повод за притеснение. Все пак експертите предупреждават, да не ставате твърде притеснени преди третия си триместър. Движенията на плода стават по-чести след 28-а седмица, казва д-р Рауф. След това време, ако изпитвате притеснение, най-лесният начин да проследите движенията на бебето си е да отидете на някакъв вид мониторно изследване. Така можете и лесно да установите здравето и жизнеността на бебето.

 Задух и болки в гръдния кош

„Често бременните жени изпитват пристъпи на липса на въздух“, казва д-р Уот. Това може да се случи дори и когато сте в покой и си почивате, не е нужно да е обвързано с физическо натоварване. Д-р Уот обяснява, че пациентите описват нужда да си поемат дълбоко въздух. „Това обикновено е безвредно и отминава, когато жената насочи вниманието си към нещо друго. Но, ако оплакването е свързано или комбинирано с болки в гръдния кош или ако има много затруднено дишане или бързо, плитко дишане, важно е да се посети веднага лекар, за да се изключат всякакви сърдечни или белодробни заболявания“, казва тя.

Главоболие

Леките главоболия са често срещани, но ако главоболието ви е „тежко, упорито, свързано с гадене, замъгляване на погледа, болки в корема или има високо кръвно налягане", д-р Уот е на мнение, че трябва да се видите с лекаря си незабавно, защото това състояние може да е последвано от припадъци. „Ще бъде от полза да следите кръвното си налягане, дори и вкъщи“, добавя лекарят.

Като цяло, д-р Тан съветва да дишате спокойно и да се наслаждавате на бременността си. Вашето тяло и интуиция ще ви подскажат, ако нещо не е наред. И не забравяйте, че щастливата майка е предпоставката за щастливо бебе!

Из чуждестранния печат