Кой ли е най-краткият път до сбъдването на най-голяма мечта - появата на бебето... Когато пред бъдещите мама и татко има редица изпитания, така желаното забременяване отнема време, носи тревоги и често се свързва с различни страхове. Куражът, вярата и добрата подкрепа помагат, когато са налице репродуктивни проблеми. Задлъжителна част, разбира се, е и отличната информираност и компетентното мнение по въпроса.

За да разберем повече по темата за успешната бременност и репродуктивното здраве, на гости при нас беше Любослава Вълкова, старши клиничен ембриолог в Медицински комплекс „Д-р Щерев”. С нея обсъдихме подробно защо все повече двойки страдат от репродуктивни проблеми, къде бъркат, съществува ли превенция и как може да се приложи най-доброто за пациентите.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

В началото на нашия разговор обсъдихме работата на ембриолога. По думите на нашия гост: "Много централна роля заема ебриолога... Работата е много интересна, изключително вълнуваща и разнообразна." Ембриологът извършва различни дейности и работата му е на първо място "много, много отговорна". В царството на ембриолога - ембриологичната лаборатория се събират яйцеклетки и сперматозоиди, отглеждат се ембриони, които на по-късен етап, заедно с помощта акушер-гинеколозите, биват връщани обратно в матката на жената, за да се случи чудото, за което целият екип се бори ежедневно. 

Има ли характер яйцеклетката и истина ли е, че тя сама избира сперматозоида, който да я оплоди? Разбира се, в ролята си на жена, виждаме, яйцеклетката е в женски род, съответно абсолютно вярно е, че тя има свой характер. Любослава Вълкова ни сподели обаче, че "една яйцеклетка и един сперматозоид не са достатъчни, необходима е една яйцеклетка и много сперматозоиди - милиони. Истината е, че много сперматозоиди участват и подготвят пътя на един, но кой ще бъде този един наистина решава яйцеклетката и тя допуска един сперматозоид и прави едно блокиране за всички останали."

Кога най-често възникват репродуктивни проблеми? Ключово място тук заема възрастта. "Репрудктивната възраст е 36 години, тоест над 36 години говорим за увеличена репродуктивна възраст." Да, факт е, една жена на подобна възраст е млада, изглежда страхотно, активна е и се чувства добре, но процесите в нейните яйчинци и в нейните яйцеклетки започват да се влошават и това се случва доста бързо. Нека не забравяме за ролята на биологичния часовник. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Съществува ли превенция срещу намален яйчников резерв? "За голямо съжаление, не." Нещото, което може да се направи, е да се забременява на по-ранна възраст. 

Кога да посетим репроудктивен специалист, кога се налага забременяване с донорска яйцеклетка и какво представляват витрифицираните яйцеклетки? Разбира се, научихме и това. 

Любослава Вълкова ни разказа и повече за Ovobank, научихме как криобанката помага за търсенето на идеалния донор. По думите на нашия гост: "те са много голям помощник в това да предлагат яйцеклетки". Разбрахме също и кои са предимствата на работата с Ovobank. Благодарение на тях се скъсява времето, в което пациентите, двойката или жената изчаква, за да получи яйцеклетки - помагат нещата да се случат по-бързо, което е ключово за успешния и мечтан краен резултат. 

Разговорът ни беше полезен, а информацията, която получихме, изключително ценна.

Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: