Раждането и страхът са свързани? Поне така смятат голяма част от бъдещите майки. А не е ли появата на нов живот всъщност един щастлив, неповторим миг, който e съпроводен с вяра, надежда и мечти, вместо с тревоги… Можем да се справим с мислите за неизвестното, когато срещнем професионалист в областта на бременността и раждането. Човек с опит и търпение, проявяващ разбиране, разясняващ подробно отговорите на важните въпроси. Когато сме подготвени да направим информиран избор, със сигурност няма да се тревожим повече от необходимото.

Вярно, във форумите има различна информация, споделена от наши себеподобни, но тогава къде е мястото на лекарите и акушерките – квалифицираните кадри, които са опора и сила на раждащата жена. Помнете, че е най-добре да пием от извора. „Раждането е любов! Раждането е мисия, която всяка жена трябва да преживее с достойнство и привилегия. Раждането е божествен акт и акушерката става част от него“, сподели с нас Райна Хаджиева, акушерка, СБАЛАГ „Майчин дом“.

Работа и отдаване

Акушерската професия е любов! Тя е себеотдаване. Тя е сливане с душата и емоциите на раждащата. Тя е мисия. Ето защо основната цел на акушерката е да предразположи жената да й се довери. Да усети страховете й, да ги овладее, да покаже съпричастност и заедно двете да „вървят" по пътя към щастливия край – раждането. Акушерката трябва да показва любовта си непрекъснато и така с пациентката да изградят симбиоза, която да е успешна във всички етапи на раждането.

В правилните ръце

Добрата професионална подготовка и опит са задължителни – жизнените показатели на майката и плода са под непрекъснат контрол и преценка. С напредването на раждането контракциите стават по-чести и болезнени. Емоционалното състояние на раждащата също се променя. Подкрепата на акушерката се състои в това да й обясни, че произходът на болката й е известен, тя е временна, а и би могло да бъда овладяна чрез подходящо обезболяване.

За грешките, страха и подкрепата

Родилката не допуска грешки. Поведението й е продиктувано от психоемоционалното й състояние, което често води до свръхреактивност. Ето го мястото на акушерката – благодарение на опита си, на съпричастността си и не на последно място на съвременните методи за обезболяване да пребори страховете й. Тя има привилегията във всеки един момент да прояви професионализъм, обяснявайки на жената какво се случва и какво предстои.