Да решиш дали да кажеш на семейството и приятелите си вълнуващите новини за бременността си през първия триместър е личен избор. Някои нямат търпение да споделят, а други се чувстват по-удобно да изчакат бременността да напредне.

Реших да изчакам до 12-та седмица, за да споделя новината за бременността си и научих няколко неща за това как да се измъкна от неудобните въпроси и подозрения. Повярвайте ми, превърнах се в Мис Мама-таен агент!

Ако сте решили да запазите бременността си в тайна, докато не влезете във втория си триместър, ето няколко съвета как да бъдете успешни:

БезАлкохолно?!

Като почти всяка жена и вие общувате с различни хора извън офиса. Срещате се с приятелки, посещавате семейни сбирки, обичате да хапвате меки сирена, морски дарове и суши. Към всичко това прибавяме и задължителната дегустация на вино, насладата от сладко ирландско уиски или любим коктейл. По всичко личи, че много бързо бременността ви би могла да бъде идентифицирана… Спокойно, следвайте стъпките по-долу.

1. Идете по-рано в заведението.

Имах планирани няколко срещи с приятели и се наложи да проявя мъничко подлост. Те биха разбрали веднага, че има нещо нередно, ако не поръчам Мимоза или Блъди Мери. Ето защо се погрижих да отида преди всички останали, казах на сервитьора, че съм бременна и че все още не желая да споделям голямата новина с компанията. Учтиво помолих, ако е възможно, да ми помогнат да я запазя само за себе си и да ми правят тайно безалкохолни коктейли, които изглеждат като тези на приятелите ми. Усилието си струва.

2. Поръчвайте си напитките сами.

Ако присъствате на събитие, където има бар, поръчайте сами напитките си. Попитайте за вода или сода и добавете лимон или лайм към тях. Воала! Изглежда, че имате коктейл. Можете също така да поискате безалкохолен коктейл – Маргарита или Пина Колада. Само не забравяйте да изпиете бавно питието, както бихте го направили с алкохолна напитка. И ако наистина искате да бъдете убедителни, дръжте се като леко подпийнала дама.

3. Използвайте извинението, че сте в режим на детоксикация по здравословни причини.

Ако по принцип правите прочистване на организма от време на време, това е правдоподобна бяла лъжа. Приятелите ми никога не биха се хванали, ако я бях използвала аз, но ако е нещо нормално за вас, то е страхотно!

4. Кажете, че сте с махмурлук.

Това проработи за мен на едно събиране. Приятелите ви може да твърдят, че допълнителна напитка ще ви помогне, но ако откажете, няма да ви заподозрат в... бременност.

5. Намерете си съучастник.

Хубаво е да имаш приятел, на когото можеш да кажеш истината, така че той да има възможност да ти помогне да прикриеш тайната. Би могъл да ти осигури алиби в много ситуации и особено по време на срещите в заведения. 

Дрехите отесняват, а малките питат?

Тялото на всяка жена е различно. Някои жени не забелязват големи промени в тялото си, докато не преминат през втория си триместър. Що се отнася до мен, панталоните ми станаха малко по-тесни около 10-та седмица. Все още можех да ги закопчая с ципа, но не и с копчето. Дрехите ще започнат да стават по-тесни и това е добре. Ето как можете да го маскирате. 

1. Носете широки дрехи.Това не означава, че трябва да носите палатка или извънгабаритни торби. Искам да кажа просто, че не бих избрала варианти, които са прилепнали или подчертават формите, ако вече виждате някои забележими промени. Носете просто свободни блузи, рокли и поли, за да ви бъде комфортно и да изглеждате красиви. 

2. Нека има няколко.Яке, пуловер, симпатично кимоно, голям шал или чанта, могат да прикрият успешно бременното коремче. 

3. Носете черно.Това е един от любимите ми цветове за носене. Черното кара всеки да изглежда малко по-слаб и скрива прекрасно коремчето.  

4. Не казвайте на децата си. Разбира се, че искате да кажете на останалите си деца, че ще имат братче или сестриче. Те самите са изключително любопитни и всеки ден ви питат кога това ще се случи. Колко вълнуващо. Те ще имат най-добър приятел завинаги. Но! Ако децата са достатъчно големи, за да говорят, но достатъчно малки, за да не разбират напълно понятието за тайна, тогава за предпочитане е да се въздържите да споделите с тях. Те ще споделят с всички. Бъдете сигурни.  

Отпадналост?

Първи триместър е времето, когато може да изпитвате сутрешно гадене и голяма умора. Добре е да можете да се научите да казвате „не“ на поканите. Не се чувствате добре и това не е лъжа. Ако знаете, че предстои събитие, където ще бъде трудно да останете извън радара, тогава не тръгвайте. Освен ако не е сватбата на член от семейството. Трябва да се грижите за себе си и за бебчо и не бива чувствате вина за това.  

Все пак не е нужно да криете

Въпреки че избрах да изчакам до 12-та седмица, за да обявя бременността си, не се чувствах длъжна да го правя. Някои жени се страхуват да споделят новината, тъй като рискът от спонтанен аборт е много по-висок през първия триместър. Други са суеверни и смятат, че да споделиш начална бременност може да ти изиграе лоша шега. Според трети мнения криенето на евентуално помятане е послание в обществото, че един спонтанен аборт е нещо, от което трябва да се срамуваме и да не говорим за него, ако сме го преживели. За съжаление, тази културна норма е причина много жени да не говорят за тази загуба, криейки личната си история. Независимо, дали ще решите да споделите факта, че очаквате дете още през първия триместър или не, в крайна сметка, изборът е единствено ваш. И помнете – не се страхувайте, а се радвайте през 9-те месеца!