Какво знаем за Антимюлеровия хормон? Може би чувате името му за първи път и вероятно причината за това е, че планувате бременност. Ако сте решили да го изследвате, е добре да знаете - нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Въпреки това, най-вероятно, акушер-гинекологът ще ви препоръча да се насочите към лабораторията между втори и пети ден от цикъла, защото заедно с AMH е добре да се проверят нивата на още няколко хормона - FSH , Estradiol, Inchibin B. Разбира се, планирайки да станете родители, не е излишно да се консултирате и с еднокринолог, защото щитовидната жлеза също играе важна роля относно успешното зачеване.

С напредването на възраста при жените резервът на яйцеклетки намалява, а с това и репродуктивните способноти. Посетете своя лекар в началото на цикъла - тогава той ще преброи броя на антралните фоликули в двата яйчника, ще провери яйчниковия обем и ще приложи доплер на овариалните съдове. - заедно с тази информация и резултатите от кръвните изследвания ще добиете ясна представа за своя здравен статус и възможността планираната бременност да се случи безпроблемно. Уточняваме - важно е да бъде изключен мъжкият фактор, който несъмнено играе ключова роля за създаването на нов живот.

Ниските нива на АМН показват намален брой на яйцеклетките, но това съвсем не повод да се приложи инвитро на всяка цена. Репродуктивният специалист ще прецени как да се процедира в тази ситуация. При повишени нива на хормона в организма, лечението е специфично, тъй като често в този случай се касае за поликистоза.

Не на последно място - когато планирате увеличаване на семейството си, помислете дали се храните достатъчно балансирано, дали имате вредни навици, излишни килограми и колко активно спортувате. Всичко това оказва своето влияние, не се вторачвайте в цифрите и медицинските заключения, но подгответе тялото си за създаването и износването на здраво бебе. Не допускайте стрес в ежедневието си и намерете начин да отпочивате емоционално.