На какво може да се дължи кървенето? „Важно е да се направи разлика между цветната бременност и останалите видове кръвотечение, които могат да се появят през бременността и понякога да застрашат протичането й. Ако жената забележи някаква необичайна промяна в менструалния си цикъл или кървене при вече установена бременност, препоръчително е веднага да се консултира с акушер-гинеколог“, категорична е д-р Чорбова. 

Ето някои от най-честите причини за поява на кървене през бременността:

При имплантиране на оплодената яйцеклетка (зигота) в стената на матката е възможно да се появи кафеникаво генитално зацапване или оскъдно кървене, което не бива да ви тревожи. За да се улесни „вгнездяването“, маточната лигавица става по-рехава, при което понякога се получава ерозия на повърхностните кръвоносни съдове.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Имплантационното кървене може да е придружено и с лека коремна болка. Тя често се маскира като цветна бременност или просто като закъснение на менструацията, която се появява 10–15 дни по-късно от очакваната дата и протича с оскъдно, тъмнокафеникаво течение, придружено със слаба, едностранна болка. Скоро след това болката в долната част на корема се засилва, артериалното налягане се понижава, появяват се обилно изпотяване и отпадналост. Състоянието може да бъде животозастрашаващо, затова трябва спешно да се потърси лекарска помощ.

80% от всички спонтанни прекъсвания на бременността се случват до 12-ата гестационна седмица. Тъй като честотата на спонтанните аборти е най-висока през първите дни след зачеването, някои от жените дори и не разбират, че са били бременни. Предполага се, че 50% от всички оплодени яйцеклетки не успяват да се имплантират в стената на матката. Отхвърлянето им от организма е съпроводено с яркочервено влагалищно кървене и болки, подобни на менструалните. Кървене в напреднала бременност може да се появи при плацента превия (плацентата е закрепена в долнатачаст на матката) или при преждевременното й отлепване (отделяне на плацентата от матката). Желателно е да се консултирате с лекаря, проследяващ бременността.

Кървене, несвързано с бременността. Възможно е кървенето да няма нищо общо с бременността, а да е причинено от съпътстваща патология на маточната шийка или на влагалището, която обаче не оказва влияние върху протичането на бременността. Най-често това са ранички на маточната шийка и полипи на цервикалния канал. Кръвотечението е слабо, съпроводено с тъпа коремна болка, отпадналост и загуба на апетит. Понятието „цветна бременност“ не е медицински термин, а разговорен израз. С него се назовават случаите, при които въпреки бременността в периодите на очакваното менструално кървене се появява кръвотечение.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Обикновено това е типично за първия триместър, но има случаи, в които продължава и до термина”, обяснява д-р Анна Чорбова, завеждаща родилно отделение в болница „Вита“, София. Цветната бременност е състояние, което само по себе си не застрашава нормалното протичане на бременността и не оказва негативно влияние върху здравето на бъдещата майка или на нероденото й бебе. Причините, поради които настъпват цикличните кръвотечения през бременността, са свързани с хормоналния дисбаланс при някои жени.

КОГА БЕБЕТО РАЗПОЗНАВА АРОМАТА НА МАМА

Това състояние не може да се предвиди и да се диагностицира предварително. То се среща при жени на различни възрасти, от всички раси и от всички географски ширини. Въпреки че е описана още от древността, цветната бременност не е добре проучена и причините за нея все още не са напълно изяснени. Има данни за жени от няколко поколения, при които се наблюдава такъв вид кървене, но тъй като състоянието не се приема за здравен проблем, не са правени задълбочени проучвания. „Независимо че се появява циклично кръвотечение, при цветната бременност са налице и симптоми, характерни за началните месеци на бременността – напрежение в гърдите, сънливост, промяна в апетита и в настроението, подуване в коремната област и т.н. Въпреки че може да съвпада по календар, кръвотечението при цветната бременност не е като при обичайна менструация.

То е по-оскъдно, по-краткотрайно, а цветът на кръвта обикновено е по-светъл“, казва д-р Чорбова. Лекарката е на мнение, че всяка жена, която познава добре тялото си и е достатъчно наблюдателна, лесно може да разграничи нетипичното кървене и да се консултира с акушер-гинеколог.Цветната бременност често е причина за късно диагностициране на бременността. „Въпреки че бременността е съвсем естествен процес, а не заболяване, желателно е през този деликатен период да се спазва режим на хранене, да се преустанови употребата на алкохол и медикаменти, да се съобрази физическата активност... Особено неприятна е ситуацията, когато поради „фалшивите“ месечни кръвотечения бременността се установи прекалено късно и поради това до този момент жената не е предприемала необходимите мерки. Същото важи и за случаите, при които бременността не е желана или планирана, а поради късното диагностициране не може да бъде прекратена“, допълва д-р Чорбова. 

В случай че имате съмнение за бременност и забележите, че обичайното месечно течение е по-различно, препоръчително е да си направите тест за бременност. Независимо от наличието на подобно на менструация кървене, тестовете биха отчели коректно наличието или отсъствието на бременност, тъй като те измерват нивата на хормона на ранната бременност (човешкия хорион-гонадотропин – hCG) в урината.

Текст: Даниела Добрева-Димитрова