Д-р Бойко Димитров е завършил е медицина през 1994 г. в МУ – София, специализирал в СБАЛАГ „Майчин дом”. Работил е в екипа на няколко големи болници у нас, а през 2018 г. се присъединява към екипа на СБАЛ „Свети Лазар”. Квалифициран лекар е по ехографска и Доплерова диагностика в акушерството и гинекологията, колпоскопия и деструктивно лечение при предракови състояния на шийката на матката, хистероскопия в областта на гинекологията, оперативна гинекология, гинекологична ендокринология, високорисково раждане, диагностична лапароскопия в гинекологията I ниво, оперативна лапароскопия в гинекологията II ниво. Преминал е курс по лапароскопска и колпоскопка лазерна хирургия в Брюксел.

Секцио или нормално раждане

Статистиката от десетилетия показва увеличение на броя на оперативните раждания. Има различни теории на какво се дължи това. От една страна, се дължи на повишената средна възраст на родилките, което е свързано със стерилитет, с по-голяма заболяемост, с по-големи рискове. Има разлика, когато жената ражда на 20 години и когато това се случва след 30 или 40 години. С напредването на възрастта се увеличава и делът на високорисковите бременности, появяват се придружаващи заболявания, които могат да са индикации за раждане със секцио. От друга страна, оперативните раждания зависят до голяма степен и от нагласата на пациентката. Забелязал съм, че съвременните българки, както и пациентките от развитите страни се страхуват повече от раждането, не го приемат като естествен физиологичен акт. Докато в други части на света възпитават момичетата от малки, че ражданенто е естествен процес и че болката не е страшна. В крайна сметка причините за сравнително големия брой оперативни раждания са комплексни.

Индикации за оперативно раждане

Индикациите могат да бъдат абсолютни или относителни, както от страна на майката, така и от страна на плода. Една жена не може да роди нормално, когато големината и формата на таза не го позволяват или когато имат тежки придружаващи бременността заболявания – сърдечно-съдови, чернодробни, зрителни и т.н. Разположена на неподходящо място и преждевременно отлепена плацента също е индикация за оперативно раждане. От страна на плода най-честата причина е неправилното му позициониране в хода на раждането.

Kакви видове упокойки се прилагат при оперативно раждане?

Златният стандарт при цезарово сечение е прилагането на локален блок, а именно спинална анестезия. Спинална упойка е поставяне на обезболяващи средства в гръбначномозъчната течност, което предизвиква дълбоко изтръпване и липса на мускулен контрол. Дискомфортът за пациента по време на поставянето на спиналната упойка е лек и се понася добре, тъй като предварително анестезиологът поставя лек локален анестетик. В рамките на няколко минути след поставянето на спинална упойка започва да се усеща изтръпване и тежест в краката. Това усещане се засилва през следващите 10 минути до пълното подействане на упойката в съответните части на тялото. Продължителността на скованост може да се манипулира до известна степен чрез избора на различни медикаменти и дозировки, тъй като спиналната упойка трябва да продължи по-дълго от операцията. Макар и рядко, понякога възниква едно усложнение вследствие на поставената спинална упойка, а именно постоперативно главоболие при около 1% от пациентите. 

Доверие към лекаря

Пациентите си избират лекар, на когото да се доверят за раждането или операцията и си записват час за преглед при него. Работата на лекаря е да помага според знанията и уменията си. Някои остават доволни, други – не. В случай че се налага оперативно лечение, се стремя да обяснявам на пациентките си подробно какво и защо трябва да се направи. Няма как да се предвиди всичко, но в крайна сметка е важно хората да ти имат доверие и да са спокойни.

Съвременни методи за лечение на изменения на маточната шийка

Лазерната терапия  е изключително подходяща при дисплазия на маточната шийка. Прилага се за профилактика на карцинома на маточната шийка, причинен от човешки папилома вирус (HPV).

 

Дисплазията на маточната шийка – предраково състояние ли е?

Да, такова е. Но е възможно да се излекува с лазер само в рамките на няколко минути напълно безболезнено. След тази процедура пациентката подлежи на наблюдение през три месеца в рамките на една година.

Какви други „чудеса“ прави лазерът и въобще новите технологии в гинекологията?

Лазерът има много приложения в гинекологията и медицината като цяло. Специално лазерът, който ползваме в СБАЛ „Свети Лазар“, е от най-висок клас и с максимални технически характеристики.  Доколкото съм запознат, има само три такива апарата в цяла Европа. Тази техника ни позволява да извършваме и конизации на маточната шийка като кратка амбулаторна процедура с локална анестезия. Стандартната методика изисква хоспитализация, операция под анестезия и престой 3 дни в болница. Сега пациентката става и се прибира вкъщи само след няколко часа.

През последните 20 години, през които работите като акушер-гинеколог, появи ли се нещо революционно в тази област на медицината?

Медицината се развива изключително бързо и постоянно се появяват нови неща – нови медикаменти, нови терапевтични процедури, нови оперативни техники и най-вече нова апаратура. Разбира се, апаратурата е много скъпа и навлиза понякога по-бавно в нашата страна. За щастие, болница „Свети Лазар“ разполага с най-съвременно оборудване. Специално в гинекологията се увеличава делът на ендоскопската хирургия, на така наречените безкръвни операции. Предстои и по-масово навлизане на роботизираната хирургия в нашата област и това ще доведе до прецизиране на оперативната техника.

Текст: д-р Бойко Димитров, акушер-гинеколог