Здравейте, пише ви една „смела“ бъдеща майка, която вече има уплах да споделя из майчинските групи във Фейсбук по темата за раждането. Видях и друга подобна история при вас, именно това ме мотивира да се свържа сега с редакцията на „9 месеца“. Преди няколко месеца съвсем невинно споделих с други майки (онлайн), че наистина си имам лични причини – емоционални предимно, не физически и здравословни, за да реша да родя чрез цезарово сечение. Лекарят ми се опита да ме разубеди, но не успя, говорихме доста по темата.

Разбира се, имаше жени,  които се поставиха на моето място и проявиха съчувствие, споделиха ми как те са се възстановили след оперативно раждане, за какво да внимавам, какво да подготвя в тази насока и как да комуникирам с медицинския персонал в болницата, избрана от мен. Повечето коментари обаче бяха наистина стресиращи и определено твърде груби, макар и насочени към бременна. Няма да крия - има и доста агресивни акушерки в някои фейсбук групи, няма да ги споменавам, тъжно ми е.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Недоумявам защо себеподобни - бъдещи майки и акушерки, подкрепящи "уж" живота, се държат така, къде остана уважението на личния избор, къде изчезна емпатията, желанието да подадеш ръка и да не заклеймяваш?! През тази моя първа и надявам се – не последна бременност, останах с горчивото впечатление, че в интернет владеят цариците на кърменето, нормалното раждане и да не изброявам още какво.

Ако мислиш за адаптирано мляко – си лош, ако пишеш за секцио по желание – изобщо не си в час, ако имаш своя версия на „привързаното родителство“ – също не е добре. Бих искала да помоля всяка дама, която има поне капчица здрав разум – преди да пишете по форуми и групи – четете различна професионална литература, информирайте се от специалисти с дипломи, на които имате доверие. Няма лошо да обменяме опит, но е зле, ако всяка форма на различност се приема фанатично и критично.

Всеки има право да диша своя въздух, да живее, по начина, който смята за най-подходящ. Вместо да заклеймявате и нареждате, опитайте да разберете и другата гледна точка. Ние не сме само майки, ние сме и жени, и съпруги, и дъщери, сестри, нечии приятелки… Имаме хиляди други интереси и лица, животът не започва и не свършва с това да си майка. Бъдете умерени и спокойни – не само в домовете ви, но и когато вилнеете из Фейсбук с хапливи коментари.

Да сме живи и здрави, аз ще родя моето бебе – по собствено желание, със секцио и с пълната подкрепа от моя проследяващ лекар, макар той няколко пъти да се опита да ме разубеди и да ме предразположи да се насоча към нормалното раждане. Желая здраве и на вас, мили дами, леко раждане и щастливи деца!

С уважение, Милена