Може и да сте си го представяли хиляди пъти, но наистина ще разберете какво е усещането от раждането, едва когато то започне. Подгответе се, защото очакванията ви може би ще се разминат с действителността.

Невероятно - реални снимки на бебето през 9-те месеца

Не се обявявайте за глезла, ако се окаже, че имате нужда от повече болкоуспокояващи, отколкото сте си представяли. Най-важното е да сте спокойна – доколкото е възможно. И да получавате подкрепата, от която имате нужда.

Поемайте дълбоко въздух

Акушерката ще ви посъветва да дишате правилно за ускорено и по-малко болезнено раждане. Как да го правите?

  • Имайте едно наум, че издишването е по-важно от вдишването, затова издишвайте колкото се може по-бавно.
  •  Докато издишвате, опитвайте се да отпуснете челюстите и устата си. За това помага тананикането на някаква мелодийка.

Разказ от първо лице

Катерина Зидарова, 31 год., майка на 8-месечния Сашко:

„Епидуралната упойка беше толкова силна, че не усетих кога се роди бебето. Отначало лекарят ми направи опит да предизвика раждането с вливането на окситоцин, тъй като терминът ми беше минал преди десетина дни. Чувствах се много изтощена от силните контракции през 30 секунди, а се оказа, че бебето е в стрес. Нямах нагласата да ми се поставя епидурална упойка, но в един момент без никакво колебание приех предложението.

Анимация представя как се променя бебето в утробата

Усетих убождането от инжекцията с местната упойка, а скоро след въвеждането на епидуралната анестезия гърбът ми стана безчувствен, което ми донесе голямо облекчение. В рамките на няколко минути престанах да усещам долната половина на тялото си и болките изчезнаха. Бях напълно спокойна до раждането на бебето.“

Как действа

Епидуралната анестезия премахва болките чрез въвеждането в гръбначния стълб на смес от медикаменти за блокиране на нервите и за обезболяване. Преди да се въведе 3-милиметровата игла в междупрешленното пространство, кръстът става безчувствен с помощта на местно упойващо вещество. В куха игла се вкарва много тънка тръбичка, през която медикаментите се въвеждат в тялото на раждащата.

Бащини имена без окончанията -ов и -ев - защо?

След това иглата се отстранява, но тръбичката остава в гръбнака. Наблюдаващият анестезиолог контролира какво количество обезболяващи средства постъпва в тялото и дали има нужда от допълнително, ако действието им се изчерпа. След раждането на бебето (и евентуалното зашиване – епизиотомия, при нужда) тръбичката се отстранява.