Има различни показания. Добре е още през седмия месец да се изясни дали ще има секцио, или не. Цезарово сечение се препоръчва, ако раждащата е с късогледство над 5–6 диоптра, за да се предотврати отлепване на ретината при напъване. При ставни проблеми, при жени, претърпели катастрофа или тежки операции, също може да се наложи оперативно раждане. При външни миомни възли може да се роди вагинално. А ако се наложи секцио, почти никога не се отстраняват възлите по време на раждането, защото това е свързано с повишена загуба на кръв.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Изключвайки миомата, причините продължават да бъдат разнообразни. Някои от най-честите са тесен таз, едър плод, близнаци, предишно секцио или късогледство. Много от тях се считат за остарели в развитите страни. Диоптрите обаче, също като тесния тас, са доста спорна тема. Трябва жената да е с изключително високо късогледство, да има някакви предварителни отлепвания на ретината, за да кажем, че е опасно да ражда по естествен начин. Масовото писане на тези диагнози всъщност маскира съвсем други неща.

Секциото е операция, при нея се отваря коремната кухина и има рискове. Вярно е, че в днешно време то е изключително усъвършенствано като техника. Освен че самата операция може да доведе до инфекции и оперативни наранявания и променя анатомията на предната коремна стена, цезаровото сечение крие рискове и при последващи бременности за майката. Разбира се, причините жена да избере секцио по желание могат да са свързани с интимния и социалния й живот и трябва да бъдат уважени.