Кои са най-важните критерии при избора на акушер-гинеколог?
Първото най-важно условие е жената да му има доверие. Когато тя му има доверие, ще се вслушва и в неговите съвети.

Трябва ли акушер-гинекологът да се избере от началото на бременността или може и в края?


Има различни моментите, през които може да се избере акушер-гинеколог. Някои бъдещи майки в последния момент решават, че трябва да се доверят на определен лекар и че не трябва да постъпят в родилното, без да направят този избор... Макар че и тези, които случайно са попаднали в клиниката, също ще бъдат добре обслужени. Има жени, на които даден акушер-гинеколог проследява бременността още от самото й начало. При някои и майка им е посещавала същия гинеколог и тя ги е насочила към него.

Прочетете повече: Исках да родя в държавна болница, но прекарах месеци в частна

Какво представлява шийката на матката и каква е нейната роля по време на раждане?
Шийката на матката е част от анатомията на женските полови органи. През нея влиза сперматозоидът, за да попадне в матката и да я оплоди. По време на раждането шийката се разширява, за да може през нея да премине плодът. За да се осъществи това, нужно е разширението да е 10 см. Това изискване не е случайно, защото най-широкият диаметър на главата на бебетата, който измерваме до края на бременността, стига до 9.6–10 см, но никога не е над 10, независимо колко голям е плодът. Неговата най-голяма част е главата и тя трябва да премине през шийката. Най-продължителният етап от родилния процес е разширението на маточната шийка. Бих казала, че той е и най-болезненият.

Прочетете още: Нервно-психично развитие на бебето от 0 до 6 месеца

Какво представляват и кога се налага използването на вакум-екстрактор и на форцепс?
Вакуум-екстракторът се използва за вакум стимулация и за вакум екстракция. Чрез вакум стимулацията целта е да се улесни слизането на главата по проводната линия на таза. Разбира се това става, когато маточната шийка се е разширила докрай. Тогава маточните контракции и активността на матката се засилват с вакума. Вакум-екстракция се прилага, когато главата вече е в тазовото дъно и напъните недостигат, за да се изтласка тя през входа на влагалището.
Форцепсът е инструмент, който се използва, когато се влошат детските сърдечни тонове в края на родилния процес, когато главата вече прорязва. В съвременната медицина се прилага само изходящ форцепс, т.е. изходящи щипци. В миналото се използваха коси щипци, които днес вече не се срещат.
 
Какви промени настъпват в детеродните органи на жената след раждането?
Детеродните органи имат способността да се разширяват и след това да възвърнат големината си – е, не съвсем първоначалната. Има разлика между матката на жена, която не е раждала, и на жена, която е раждала. Има известна разлика и в ширината на влагалището. Тези промени обаче в никакъв случай не са неблагоприятни. Това е естественият ход на женската природа. Промените не могат да повлияят зле на сексуалния живот, стига да не са драстични, да няма големи разкъсвания. С помощта на съвременната медицина променените тъкани много бързо се възстановяват.

При всяка жена ли има т.нар. „изсипване“ след раждане?
На медицински език „изсипването” е десцензус. То не се среща при всяка жена. Обикновено се получава, когато жената ражда много голям плод, има незашито разкъсване или вродена малостойностна съединителна тъкан. Понякога то се получава и при жени, които не са раждали.

Наличието на десцензус преди раждането проблем ли е за  раждане?
Не, категорично не. То може да се коригира дори по време на раждането. По-добре обаче е тази корекция да се извърши, когато жената не е бременна.

Разговор с д-р Валентина Григорова