Раждането! Голям момент, свързан с много притеснения, тревоги, вълнения и емоции. Нормално или секцио да родим? Кое налага оперативната намеса и кога възстановяването е по-бързо? А какво ли е важно да знаем за контракциите? Въпросите са много, страховете - също. За да успокоим ума на мама и да начуим всички важни отговори, на гости при нас поканихме д-р Мария Коновалова, акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Попитахме я за всичко важно, а тя с професионализъм и водена от желанието си да бъде полезна и в помощ на бъдещите родители, ни даде ценни отговори, съдържащи в себе си и много насоки. 

За бременността и грижата през 9-те месеца си говорихме и с Теди Артинова, старша акушерка. Тя ни запозна подробно с предимствата на ПреМама Дуо и ни увери, че хранителната добавка е изключително добър приятел - преди, по време на и след бременността.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Бременността и раждането са едно чудо, период, който всяка жена помни и който оставя незабравима диря в нейния живот, много важно е този период да е свързан с положителни емоции и щастие. Това сподели нашият гост в началото на срещата ни. 

Кога започва раждането и кои са предвестниците? Научихме, че изпадането на слузестата тапа не е никак притеснително, дори и то да е съпроводено с кървене. Това по никакъв начин не бива да плаши бъдещата мама. Щом слузестата тапа падне, значи раждането предстои и ще се случи вероятно до ден-два. 

Внимание! Контракции 

"Смята се, че раждането започва, когато се появят регулярни, болезнени контракции, които са на интервал по-често от 10 минути, които с времето се засилват..." По думите на д-р Мария Коновалова бременната жена не може да обърка контракциите. "Болката не е остра, болката е съвсем дискретна, но с времето става все по-начесто, тя не е внезапна, има време да достигне своя пик и да отслабне."

"Раждането е нещо велико, но в никакъв случай не можем да го наречем леко." Процесът изисква много търпение и психологическа нагласа и стабилност. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Разбира се, поговорихме подробно и за секциото и научихме кои са неговите индикации

Обърнахме внимание и на една диагноза, за която се говори рядко - Акушерка пареза. Д-р Коновалова ни сподели всичко важно по темата. И разбрахме, че акушерската пареза е едно от усложненията, които може да съпътстват родовия процес

Говорхме си още за страха на бременната и доверието в лекарския екип. Научихме много и разбрахме отговорите на редица въпроси.

enlightenedАко сте пропуснали да ни гледате, може да чуете нашия разговор още сега: