Д-р Ашраф Селим вече 17 години работи като неонатолог. Практикувал е в Египет, Кувейт, Саудитска Арабия и Канада. Дипломира се в Медицинския университет „Ain Shams” в Кайро, Египет, и по-късно специализира в Монреал, Канада. Вече 4 години д-р Селим практикува в Кувейт. Специално за „9 месеца” той разказва арабската приказка за млади родители...

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО БЕБЕТО Е С ХРЕМА И ЗАПУШЕНО НОСЛЕ

Д-р Селим, каква е разликата между раждането в Кувейт и в Канада?

И в Кувейт, и в Канада жените раждат по един и същи начин (смее се – бел. авт.). Този момент е свързан с много радост, сълзи, а понякога и с притеснения. Все пак има някои различия, които идват от културата и икономиката на двете държави.


Кувейт е емирство, разположено на брега на Персийския залив, известно с това, че е
петата страна в света по петролни залежи след Саудитска Арабия, Канада, Иран и Ирак. Много хора тук казват, че петролът е като водата. Кувейт е и 11-ата по богатство държава в света с много добре развита здравна система – както в държавния, така и в частния сектор. Канада дори изостава, когато говорим за проследяване на бременност и раждане. Там жените трябва да се запишат в дълъг лист на чакащите и дори при спешни случаи не винаги могат да разчитат на лекарска помощ. Причината е, че специалистите, утвърдени от канадската здравна система, са много малко. В Кувейт и в държавните, и в частните болници бъдещите майки се приемат веднага. Тук няма този „глад” за специалисти и жените могат да разчитат на постоянна помощ.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

 Какви са традициите, свързани с бременността и раждането в Кувейт? 
Арабският свят изобилства от традиции и ритуали. За съжаление, в Кувейт повечето семейства предпочитат да имат момче, а не момиче. Има и двойки, които не отдават такова значение на пола на детето, но са малко. Причината е, че мъжете в арабския свят притежават повече власт – те наследяват името, бизнеса, богатството на рода. Преди раждането към бременната се отнасят като към царица. Няма нейно желание, което семейството й да не изпълни. А ако очаква момче, съпругът и роднините й не дават косъм да падне върху нея.


Подаръците, които получават майката и бебето, също зависят от пола. Повечето жени са затрупани със злато. След раждането по време на болничния престой родилката и бебето постоянно се посещават от роднини, които носят подаръци от злато (понякога с килограми). Има и жени, които предпочитат да останат в т.нар. „златни” апартаменти (със спалня, кухня, всекидневна), за които плащат по 3000 долара на вечер. В тях всичко е от скъпоценния материал – леглото, шкафчето и т.н. Разбира се, говоря за по-богатите семейства, защото не всички могат да си го позволят.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

След раждането детето се поставя на пиедестал. Ако е момче, то е истински принц. В много семейства филипински или пакистански прислужник се грижи за бебето веднага след раждането. За жалост повечето майки отказват да кърмят. Страхуват се да не развалят бюста си. Така храненето и къпането са отговорност на прислугата.

 Каква е модата в облеклото на бъдещите майки?

Въпреки че са покрити, както религията повелява, много бременни не изостават от световните модни тенденции. За повечето жени, да пазаруваш в Лондон, Париж или Кайро, е като седмична разходка. Ако се занемарят, съпругът им може да се ожени за втора, дори за трета съпруга. Затова и т.нар. бюти бизнес процъфтява.

 Цезарово сечение или раждане по естествен път? 
В Кувейт бременната не може да избере как да роди. Лекарят решава дали се налага цезарово сечение. До операция се прибягва винаги когато има медицински показания. За съжаление обаче, както на много места по света, често специалистите веднага оперират, вместо да изчакат детето да се роди по естествен път. Цезаровото сечение е по-бързо и по-скъпо. Като неонатолог обаче не подкрепям тази практика. При нея съществуват редица рискове и винаги съветвам жените да раждат по естествен път, ако това е възможно.

 Къде е бащата по време на раждането? 
Бащата винаги е в родилната зала. Няма значение дали става въпрос за раждане по естествен път, или с операция. Има много мъже, които искат DVD с копие от раждането, за да го запазят за спомен.Кои са най-честите болести, с които се сблъсквате като педиатър?

За съжаление, всеки ден е изпълнен с напрежение. Броят на недоносените бавно, но сигурно расте. Много от децата срещат затруднения с храненето – не могат да сучат или често повръщат. При бебетата, родени с тегло под нормата, често се появяват неврологични проблеми. Почти всеки ден се борим и с тежка жълтеница.
Случвало ми се е да седя по 48 часа, без да мигна, за да следя състоянието на някои малки пациенти.

Какво става с детето веднага след раждането? 
И в Кувейт, и в Канада, а предполагам и в по-голямата част от Европа, практиката е една. Детето се преглежда от педиатър, къпе се и се мери. От значение е бебето да се постави на майчината гръд колкото може по-бързо. Прилагаме и т.нар. кенгуру техника при недоносените, но стабилни бебета. При нея детето остава в обятията на майка си няколко часа. Контактът „кожа до кожа” е много важен. Установено е, че възстановяването на детето при този метод е много по-бързо.

Кърма или заместител на майчино мляко?
Това е един от най-големите ни проблеми. Много от родилките отказват да кърмят. Продажбата на заместители на майчино мляко процъфтява. Водя истинска война с жените, които не кърмят, защото се страхуват да развалят бюста си. За жалост все още не съм постигнал успех.
 
Вярно ли е, че родителите отрупват и лекарите със злато? 
Не, досега не съм чул семейството да дава подаръци на лекарите. Злато се носи на бебето, но не и на лекарския екип. Не ни е позволено да приемаме подаръци. Никога не бих взел пари или злато – ако го направя, ще загубя работата си.

Колко често бебето се посещава от педиатър?
Детето се преглежда от педиатър веднага след раждането. Състоянието му се проследява 24 часа по-късно. Преди да изпишем родилката, задължително се срещам с нея, за да й дам съвети как да гледа малкото. Досега не съм посещавал новородено у дома му. Тук няма такава практика. Важно обаче е родителите да доведат бебето на 5-ия и 30-ия ден след раждането. Тези прегледи са задължителни.
 
Какви ваксини се поставят на новороденото?
Има няколко задължителни ваксини, които се поставят на всички деца. В Кувейт не съществува дебатът, с който съм се сблъсквал в Канада – може ли родителите да откажат ваксинация. Тук това е недопустимо. Детето се имунизира срещу хепатит, полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. Наскоро започнахме да ваксинираме бебетата и срещу хемофилус инфлуенце.

Разкажете ни някой любопитен случай от практиката си.

Спомням си тъкмо бях дошъл в Кувейт, когато присъствах на много тежко раждане. Бащата на момченцето беше американец, а майката французойка. И двамата работеха в Кувейт. В продължение на 10 години те са се опитвали да имат деца и накрая жената забременяла чрез ин витро оплождане. За жалост бебето се роди в началото на 8-ия месец с много проблеми. Наложи се да приложа всичките си знания, за да го спася. Първите 6 часа бяха критични. Седях до кувьоза, гледах това дребосъче и се молех да оживее. Бях направил всичко по силите си, трябваше само да чакаме. Положихме много усилия и накрая бебето се пребори. Сега на всеки негов рожден ден родителите ми пращат картичка и торта. Винаги на този ден си спомням през колко тревоги минахме и аз, и те, но всичко беше за добро. Мъничето вече ходи, говори и радва родителите си.