Големият ден наближава и в сърцето на мама се борят красиво вълнение и силен страх. 

  • Какво ще се случи?
  • Как ще родя?
  • Много ли ще боли?
  • Секцио или нормално раждане да избера?

Въпросите са безкрайни, тревогите са големи. Нуждата от помощ е спешна. Тъкмо затова поканихме д-р Надя Башлиева, акушер-гинеколог от МБАЛ „Св. София“

РАЗГЛЕДАЙ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

На 20 май, в Bulgaria Mall, се срещнахме с нея, за да обходим раждането от неговото началото до самия му край, когато бебето плаче, а мама го прегръща.

Научихме всичко важно за контракциите, разбрахме кои са предимствата на нормалното раждане, разгледахме също и тези на секциото. Е, нямаше как, обърнахме внимание и на недостатъците. Поговорихме си за доверието в екипа и научихме, че нашият лекар може най-добре да ни насочи към правилното поведение, за да бъдем и ние, и бебето - здрави, доволни и щастливи. 

enlightened Какво още? 

Д-р Башлиева ни обясни, че нормалното раждане представлява процес на изгонване на плода от родилните пътища под действие на родилни сили – маточни контракции и контракции на коремната мускулатура. Докато при цезаровото сечение се случва екстракция на плода и придатъците му през разрез на предната коремна стена и матката. За разлика от нормалното раждане при секциото не са необходими маточни контракции и напъни. 

Следи всичко важно за Училището за родители на 9 МЕСЕЦА във ФЕЙСБУК

Не пропуснахме да коментираме индикациите за единия и другия начин на раждане

Както вече споделихме, фокус поставихме и на видовете конкракции. Ранни, контракции на Бракстън-Хикс, контракции при раждане - разбрахме всичко важно, подготвихме се за предстоящия момент и успокоихме силните притеснения. 

И това не беше всичко. Гостува ни също и Славина Недялкова. С нея засегнахме друга важна тема - как да се грижим за кожата на мама и бебе. Славина ни представи и всички предимства на продуктите на Weleda.

Неочаквано раждане, прееклампсия и здраво бебе на финала

Тръгнахме си, обогатени с нови знания и най-вече - със спокойни мисли, че всичко ще бъде наред и раждането ще премине леко. Към вкъщи отнесохме и чудни подаръци. 

Благодарим ви. Очакваме ви отново!