Пада лист от календара и ето - неусетно се приближавате към големия ден. Стъпка по стъпка бременността напредва и темата за вида на родоразрешението се намества удобно в съзнанието, отказвайки да си тръгне оттам. Някои жени биват насочени към свободата на избора, други си мечтаят да родят нормално, но това не е препоъричетелно спрямо здравословното им състояние и те го изживяват тежко, а трети - още от първия ден на 9-те месеца, знаят, искат и са решили (самостоятелно) да родят чрез цезарово сечение.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Разбира се, не са малко изненадите при дамите, които с нетърпение очакват датата на секциото, а бебето ги изненадва и потегля към белия свят седмица преди това, а може и две. Обикновено в подобни ситуации настава паника, багажът се приготвя за отрицателно време, а таткото, който впрочем е пред припадък, се чуди как шеметно да стигне до избараната за Големия Ден болница.

В коя гестационна седмица се прави планираното цезарово сечение?

Напоследък масова практика е раждането със секцио по желание на майката. Според последни международни проучвания тази порочна практика е една от най-честите причини за нарушената адаптация на доносените бебета след раждането и за необходимостта от интензивно лечение.

Най-добре е цезаровото сечение да се извърши след 38-ата г.с., когато контракциите вече са започнали. Често обаче при несъответствие при определянето на термина, ако секциотото е планирано за 38-ата г.с., детето се ражда в 36-ата г.с., което крие рискове за него. 

Пълна упойка, когато това се налага

Събуждането на майката след обща упойка става с помощта на анестезиолог. След като жената се събуди, тя се превежда в реанимация и екипът там се грижи за нея 24 часа.

Задължително ли е секциото при наличие на миома?

Наличието на миомен възел не означава, че задължително трябва да родите с цезарово сечение. Лекарят преценява мястото и големината на възела. Ако е прекалено голям и пречи на главичката на бебето да излезе, налага се да родите със секцио. Възлите с големина 1–2 см обикновено не са проблем. Ако обаче са 6–7 см, най-добре е да се направи цезарово сечение.

Кога да започнете да спортувате активно след секцио?

Добре е да изчакате 40 дни след операцията и тогава да започнете физическите упражнения. Конците, които се използват за зашиване на раната след секцио, се разграждат в организма след 72 дни. Ако държите да поддържате спортната си форма, може да правите леки ненатоварващи упражнения и 20 дни след раждането. Все пак по-добре е да изчакате, докато раната заздравее напълно.