На „Ваканция на село“ канят в смолянското село Смилян. "Инициативата е лагер за деца между 8 и 14 години, които могат да прекарат една чудесна седмица на ваканция на село, където да се потопят в атмосферата на приключенията на селото, да се запознаят с традициите и също да имат това, което повечето градски деца напоследък нямат", разказа за Радио Кърджали главният организатор Антония Чиликова.

Как родителите да кандидатстват за новите помощи за ученици

Инициативата се провежда за трета поредна година и наблюденията на Чиликова сочат, че повечето деца са позабравили как да се забавляват извън компютрите, извън телефоните си.

Във ваканцията на село децата играят на „Замръзванка“, на „Кральо Портальо“, на „Стражари и апаши“ и още ред други позабравени игри от близкото минало. „Нашата идея е, давайки им свободата на селото, предлагайки тези интересни игри, децата да открият колко весело може да бъде детството", разкри Чиликова.

Освен волните игри, екстремно спускане с лодки в красив каньон, разходки в планината, посещение на исторически места, лагерниците могат да поработят в градината, да се запознаят откъде идват плодовете и зеленчуците, които виждат в магазина, а също и да нахранят истински, живи, домашни животни. В мандрата на Милкана Йорданова пък могат собственоръчно да избият масло, да подквасят мляко и сирене. „С председателя на местното читалище Илия Годев сме подготвили много интересни приключения“, подсказа още Чиликова.

За една седмица МБАЛ-Пазарджик прие 4 дечица с различни отравяния

Много са децата, които се връщат, след като веднъж са били във ваканцията на село и традиционно се включват отново. Не са малко и българските деца, които си идват за почивните седмици от чужбина и също участват в забавленията на село.

"Инициативата има фейсбук и който се интересува повече, би могъл да ни намери там", допълни Антония Чиликова.

Източник: https://bnr.bg/