В Съединените щати стотици семейства са подали колективен иск срещу технологичните гиганти заради съдържание, което излага децата на риск. Мобилните устройства и приложенията отдавна са част от всекидневието дори и на най-малките.

Родители алармират за липса на непедагогически персонал в детските градини

"Кратките клипчета знае да си ги пуска, YouTube на телевизора също си зарежда. В днешно време няма как да го държиш и съвсем ограничен", каза Веселина Антонова пред bTV.

Интернет обаче лесно може да превърне екранното време от забавление в неприятна или дори застрашаваща ситуация, предупреждават специалисти.

"Онлайн тормоз, попадане на неподходящо съдържание и разговори с непознати, което води до онлайн сексуална експлоатация", каза Антоанета Василева, която е координатор на консултативната линия за безопасен интернет.

Само през тази година на телефона на националния център за безопасен интернет са подадени над 30 000 сигнала - 95% от тях са със сексуален контекст. Един от начините да ограничите достъпа на децата си до определени социални мрежи е чрез приложение за родителски контрол.

Според психолозите децата никога не забравят обидите на своите родители

Ако все пак детето ви е пострадало в мрежата и се наложи да потърсите правна помощ, адвокати съветват да съберете достатъчно доказателства - като скрийншотове например.

"Подаване на сигнал към администраторите на съответната социална мрежа. Това също може да се предприеме като действие от самия родител", каза адвокат д-р Петя Стоевска.

Източник: https://www.plovdiv24.bg/