В Бургас започва мащабна кампания за ограничаване на пушенето сред учениците. Родители, учители и институции заедно ще се борят срещу тютюневия дим в дворовете на учебните заведения.

Обичайна гледка е учениците да се събират в двора на училището или около сградата, за да пушат. Как обаче това може да се промени и дали инициативата, поета от родителите, ще даде резултат в бъдеще, предстои да се види.

Пушенето по време на бременността модифицира химически ДНК-то на плода

„Вече няколко години констатираме, че тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотични вещества е нещо, за което учители, родители, общински органи и държавни институции знаят, но няма ефективни действия“, казва Георги Иванов, който е баща на петокласник и деветокласник, както и един от инициаторите на кампанията.
Ето защо родители решават да обединят усилията си по смисъла на участието на гражданите в държавното и обществено управление.

Така в началото на септември се ражда инициативата „Отговорни в училище“. Тя обхваща 35 училища в Бургас, но родителите смятат, че ще прерасне в национална.
„Очакваме по този начин да провокираме и законодателни промени. На първо време трябва да се обнови санкционния режим. Такъв режим трябва да има както за учениците, така и за родителите и учителите“, смята Георги Иванов.

Призив за помощ - 27-годишната Лиана да оздравее

„Проверки се правят непрекъснато в дворовете на училищата и прилежащите тротоари. Малко по-деликатна е ситуацията с лицата под 18 години – в закона е регламентиран редът за проверка. Ние това ще го изговорим с директорите на училищата. Предстои създаването на координационен механизъм, в който всеки ще си знае правата и задълженията“, коментира Веселина Петрова от РЗИ-Бургас.

По-късно през деня в Бургас имаше и проверка в магазините около учебните заведение за продажбата на цигари на непълнолетни.

Има връчени предупредителни протоколи, като от следващата седмица проверяващите ще налагат и глоби в размер от 300 до 500 лв.

Източник: https://btvnovinite.bg/