Родителите вече ще могат да получават информация и от електронното досие на децата си. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването доц. Петко Стефановски, пише Pariteni.bg.

Откриха нова детска градина в Пловдив

Допълнена е функционалността на Националната здравноинформационна система и стана възможно родителите да получават информация и нотификация за пациентското досие на детето си.

Ивайло Стойчев, мениджър-проекти в „Информационно обслужване“ АД, посочи, че вече всички родители, притежаващи електронен подпис, имат достъп до е-досието на децата си през приложението е-здраве.

"Сигурността на медицинските данни е от изключително значение и данните ще бъдат достъпни само с електронен подпис", допълни той. Информацията за детето съдържа прегледи, ваксини, издадени рецепти и др.

Борил и неговата борба за живот - нека подадем ръка

"Електронното досие, което се поддържа на сайта на НЗОК, е само за здравноосигурени лица", каза Александър Огнянов, директор на дирекция "Здравно-информационни системи" в Министерството на здравеопазването. "В досието се вписват данни от лечебни заведения, които работят по договор с Касата, докато е-досието в НЗИС съдържа данни за всички граждани", посочи още Огнянов.

Източник: https://blitz.bg/