Две нови соларни пейки са разположени в Габрово, съобщиха от Общината.

Изработени от устойчиви материали и създадени със стилен дизайн и иновативни функционалности, двете пейки подобряват комфорта в градска среда и подпомагат мерките за адаптация към промените в климата. Те са позиционирани в парк „Колелото“ (парк „Кольо Василев-Обов“) и в парка в кв. "Младост" - срещу бл. „Катюша“.

Тризначките Мария, Теа и Андреа на гости на своите спасители

Съоръженията са оборудвани с автономно соларно захранване, което осигурява достатъчно енергия за захранването на няколко мобилни устройства чрез два USB порта за кабелно зареждане и два слота за безжично зареждане.

Монтирано е осветление във високата част на пейките и е предвидено място за поставяне на информационни табла. Седящата площ е предвидена за трима души, а по-високият модул разполага с повърхност за повиване на бебе, поставяне на лаптоп или необемен багаж.

Освен с индивидуален дизайн, двете соларни пейки разполагат и с технологична новост, каквато не присъства в масово предлаганите подобни съоръжения. В информационното табло на пейките е вградена светлинна лента, която в съответствие с данните от сензорите, променя цвета си и дава сигнализация за качеството на атмосферния въздух.

Цветовата скала - от зелен, през оранжев и до червен дава знак за състоянието на въздуха - чист, малко замърсен, силно замърсен. В парка в кв. „Младост“ данни за състоянието на въздуха се получават от монтираното във връзка с проекта устройство за мониторинг на въздуха, а в парк „Колелото“ – от съществуващата станция за измерване качеството на въздуха.

Днес Марти става на годинка, но вместо да празнува, започва битка за живота си

Новите соларни пейки са разработени от габровска фирма и са с концепция и визия, създадени специално за града. Съоръженията са част от проект „Крачка в адаптацията към климатичните промени“, който се реализира от Община Габрово и е финансиран от Национален доверителен екофонд чрез Програма „Микропроекти за климата“.

Източник и снимка: https://dariknews.bg/