Коремът расте и нощите стават все по-неспокойни. Няколко съвета как да си помогнете. Срещу хъркане. Лигавиците  са силно кръвоснабдени, набъбват и стесняват дихателните пътища. В резултат на това много бременни хъркат. Могат да помогнат промивки с морска вода заедно с Шуслерова сол №8 натриев хлорид, която разпределя течностите на точните места и помага и при отоци, и при сухи лигавици. Вземете 5 таблетки от нея и при нужда повторете.

За удобна поза

Повечето бременни не могат да спят както по корем, така и по гръб. По-удобна е страничната позиция наляво. По този начин се избягва налягането върху голямата празна вена. Когато натискът върху бебето нарушава кръвотока в тази вена, може да се стигне до световъртеж. Добре е да се снабдите още отсега с възглавница за кърмене, с която да подпирате корема си. Винаги трябва да имате на нощното си шкафче Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. С нея тялото ви ще релаксира максимално. Разтворете си 10 таблетки преди сън и бързо ще затворите очи. И не забравяйте, че тя ви пази и от преждевременни контракции.

Срещу честото уриниране

Много бременни посещават нощно време по-често от обикновено тоалетната. Дължи се на повишаващия се натиск на растящия плод върху пикочния мехур. Съветваме ви да хапвате вечер сушени плодове, които изсмукват течността от червата и възпрепятстват попадането й в пикочния мехур. Помагат и компресиращите чорапи за през нощта, които пречат на събралата се течност в краката да се оттича към пикочния мехур и да го пълни.

Срещу киселини и парене

Всяка втора бременна страда от киселини и парене в хранопровода. С намаляване на пространството в утробата матката избутва стомаха нагоре, така че стомашната киселина постъпва в хранопровода. Срещу това помага избягването, особено вечер, на мазна храна, остри подправки, шоколад, кафе и чай. Стомахът понася най-добре храненето с малки, богати на протеини порции, ядки, извара или кисело мляко. Бързо облекчаване се постига с изпиването на чаша вода с разтворена в нея Шуслерова сол №9 натриев фосфат, която нормализира киселинността в тялото и подпомага преработването на мазнините. Необходими са 10 таблетки, разтворени в гореща вода.