През 30-те години на миналия век един от бурните дебати в българското общество е бил свързан с въпроса дали трябва да се даде на жените право да гласуват. За някои в онези времена това право е било неприемливо, израз на възмутителна дързост. Днес подобна дискусия изглежда далечна, сякаш извадена от роман на Джейн Остин. Дали обаче, подобно на конституцията, и природата, отнасяща се до човешката физиология, може да се „намести“ съобразно със социалните тенденции на съвременните общества?

Този въпрос особено вълнува жените над 35 години, които поради непланирано стечение на обстоятелства или пък поради напълно съзнателен избор са забавили майчинството, но не са се отказали от него Защо след 35-ата година на жената първата бременност се счита за по-рискова? „Най-добрата възраст за първо раждане е до 26–27 год. Европейската, а и световната тенденция обаче е възрастта на жената при първото й раждане да се покачва. Действително това води до увеличаване на рисковете както за бебето, така и за бъдещата майка“, отбелязва д-р Таня Тимева – акушер-гинеколог, медицински директор на столичната САГБАЛ „Д-р Щерев“, един от най-търсените специалисти по репродуктивно здраве у нас. Повишеният риск се свързва най-вече с генетични увреждания при плода, спонтанен аборт и поява на придружаващи заболявания при бременната.

„В основата на по-високия риск от спонтанен аборт, от една страна, е по-голямата вероятност в яйцеклетката да има хромозомни аномалии. Тогава на принципа на естествения подбор ембрионът спира да се развива. От друга страна, причина за повишения риск от нежелано прекъсване на бременността е невъз можността на организма да задържи плода.

Известно е, че матката се състои от мускулна и съединителна тъкан. С напредването на възрастта съединителната тъкан нараства, а мускулната намалява. Това може да възпрепятства матката да се разтегля достатъчно. Важно е да се знае обаче, че тези рискове не са така големи, когато става въпрос за над 35-годишните бременни, които вече са майки и очакват второ или трето дете“, обяснява лекарката. Като вид застраховка срещу хромозомни аномалии, свързани с по-напредналата възраст, все повече жени се възползват от т.нар. банкиране на яйцеклетки като съхраняват генетичен материал за бъдещето доста преди 35-ата си година.

„Целта е да се намали рискът от генетични аномалии, но за съжаление това не намалява опасностите, свързани с майчиния организъм, като миома на матката, диабет, инфекция или анемия през 9-те месеца“, уточнява акушер-гинеколожката. Информираността за заплахите не бива да стряска, тя е призив за повече внимание. Това включва редовни прегледи при наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, извършване не само на задължителните, но и на препоръчителните изследвания, ежедневно здравословно меню, което да е разнообразно и балансирано, ограничаване на стреса, доколкото е възможно. Благодарение и на все по-добрите медицински грижи в акушеро-гинекологичната практика, включително и в България, ако сте бъдеща майка над 35, имате големия шанс да преживеете спокойна, безоблачна бременност и леко раждане. По-силна увереност може да ви даде фактът, че съвсем не сте изключение. „Данните, които отчитаме за изминалата 2011 г., също показват, че всяка трета жена, родила в нашата клиника, е над 35 години“, казва д-р Тимева.
Оказва се, че липсата на потенциален бъдещ татко вече не е особена пречка за някои над 35-годишни жени. Те не са срещнали подходящ партньор, но това не ги спира да се сдобият със свое дете. „За изминалата 2011 г. 162 жени над 35 год., които нямат партньор, са провели при нас процедура по асистирана репродукция (инсеминация или ин витро) с генетичен материал от донор”, съобщава специалистката.


Когато тиктакането на биологичния часовник е на път да спре...
Според препоръките на Световната здравна организация, ако опитите на жените над 35 год. да заченат не се увенчават с успех, те не бива да чакат дълго, а да потърсят помощ 6 месеца след началото. Този срок е по-кратък в сравнение със срока при жените под 35, тъй като не бива да се губи ценно време. „Всяка втора жена с фертилен проблем, която търси помощ в нашата клиника, е над 35-годишна. Данните ни обаче показват, че успеваемостта на процедурите за асистирана репродукция при жените под 35 години е 42%, във възрастовата група 35–40 тя е 30.9%, а след 40 години спада на 12%“, отбелязва специалистката.

Сандра Керелезова