Д-р Станулов е специалист по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина.

Кога една двойка трябва да помисли за изследвания за безплодие? Какви са те?

Обикновено казваме, че една двойка трябва да е пробвала поне година, преди да се замисли за стерилитет. Обаче когато жената е над 35 или с изчерпващ се яйчников резерв, изследванията трябва да се направят доста по-рано. Изследването, с което стандартно започваме, е спермограма (анализ на семенната течност). Това е бърз, евтин и безболезнен начин да се открият голям процент от причините за стерилитет. Други важни изследвания са хистеросалпингография (т.нар. „цветна снимка“), хистеросонография, хормонални изследвания, поредица от ехографски изследвания, хистероскопия, лапароскопия и т.н.  

Има ли отражение психичното състояние на жената към зачеването на дете?

Хормоните, които дирижират менструалния цикъл, овулацията и зачеването  (FSH и LH), се отделят от жлеза (наречена хипофиза), която е част от централната нервна система на жената. Естествено, че има пряка зависимост между психичното състояние на жената и шансовете й за зачеване. В тази корелация участват още няколко хормона, сред които Prolactin и TSH.

Кои са най-често срещаните причини за безплодие при жените и при мъжете?

Най-честите причини за стерилитет са: мъжки фактор (намалена концентрация на сперматозоидите в семенната течност, недостатъчната им подвижност или нарушената им морфология), тубарен фактор (непроходими или частично проходими маточни тръби), ендометриоза, LUF Syndrome. Нерядко има и стерилитет с неизяснена етиология, при който всички изследвания са наред, а бременност не настъпва.

Добрите стойности на яйчниковия резерв?

Има различни методи за определяне на яйчниковия резерв при жените. За най-прецизно се смята изследването на антимюлеровия хормон. Добре е стойността му да е над 1 ng/ml. Друг белег е преброяването на антралните фоликули при ехографски преглед на 2–5-ия ден от менструалния цикъл. Чудесно е, ако са над 11. Нивото на фоликулостимулиращия хормон на 3–5-ия ден от менструалния цикъл също е показателно, добре е да е под 12 IU/ml. Има и други методи за определяне на яйчниковия резерв, които също се използват, например: размер на яйчниците, нива на инхибин Б и т.н.

Какво представлява самата инвитро процедура?

Най-общо инвитро процедурата представлява изваждане на яйцеклетки от тялото на жената посредством т.нар. овариална пункция под ехографски контрол, оплождане на тези яйцеклетки посредством методите ICSI (интрацитоплазмена спермална инжекция) или класическо инвитро, връщане на получения вследствие на това ембрион, т.нар. ембриотрансфер, който също се прави под ехографски контрол. И ICSI, и класическото инвитро оплождане имат своите предимства и недостатъци. При първия метод сперматозоидът се вкарва директно в яйцеклетката и той най-общо се използва при тежък мъжки фактор, а вторият метод е по-близък до естествения процес.

Какви са различните видове стимулация според възрастта на пациентката?

Има няколко основни групи протоколи за стимулация и това са: дълъг протокол – той е съпроводен с най-голяма успеваемост, но и с най-голямо прилагане на лекарства, използва се предимно при млади жени със запазен яйчников резерв; къс протокол – използва се при жени с изчерпан яйчников резерв; протокол с антагонисти – това е най-съвременният начин за стимулация, който съчетава в себе си отлична успеваемост и по-кратка употреба на медикаменти. Важно е да се отбележи, че инвитро процедура може да се направи и без стимулация.

В кои случаи има нужда от донорска яйцеклетка/семенна течност?

Когато в семенната течност на мъжа липсват сперматозоиди, обикновено се пристъпва към терапия, а ако и тя е неуспешна – към тестикуларна биопсия. Ако въпреки това няма налични сперматозоиди, биха могли да се използват донорски такива. Донорски сперматозоиди използваме и при жените, които нямат партньор, но желаят да забременеят. Донорски яйцеклетки биха могли да се използват при намален резерв и напреднала възраст на жената.

Има ли специфики при проследяване на инвитро бременността?

Лично според мен проследяването на инвитро бременността не се различава от стандартното проследяване на 9-те месеца. За мен хипотезата високоценена бременност не е валидна, защото всяка бременност е високоценена. Всяка бременност, независимо от начина, по който е постигната, заслужава пълен обем на акушерска грижа.

Много жени смятат, че при зачеване инвитро е необходимо раждането да бъде секцио. Вярно ли е това?

Има някои проучвания, според които това е оправдано. Лично според мен е възможно жена да роди вагинално дори и бебето да е заченато инвитро, стига да няма други противопоказания за това.

Кои са всъщност най-честите индикации за извършване на цезарово сечение?

Най-честитите индикации за извършване на цезарово сечение са: несъвместимост между таза на майката и размера на плода (твърде едър плод или твърде малък таз), атипично предлежание (например седалищно или косо), фетален дистрес (когато бебето страда и трябва максимално бързо да бъде извадено).

Активното естествено раждане?

Стотици хиляди години хората са раждали без медицинска намеса. Явно, че такова раждане е възможно. Въпросът е, че понякога то е свързано със ситуации, които могат да костват живота на бебето и дори на майката. Затова съм привърженик на възможно най-естественото раждане до момента, в който настъпват или се очаква да настъпят усложнения. Тогава смятам, че трябва да се приложи целият арсенал от постижения на съвременната медицина, за да се гарантират здравето и животът на плода и родилката.

Разговора проведе Кристина Крумова