Много двойки, които упорито се стремят да заченат, смятат, че трябва да прибегнат до медицински процедури като инвитро оплождането. Това, което те може би не знаят, е, че понякога промените в храненето, начина на живот и мисленето могат да ги доведат до успеха. Според Австралийското дружество по фертилност 1/3 от хората на възраст 30–39 години имат навици, които могат да се отразят на плодовитостта им. Към тях спадат прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и проблемите с телесното тегло.

Известно е, че репродукцията се осъществява, когато тялото е в добро здраве. Затова вероятността за забременяване е по-голяма в млада възраст, когато органите са здрави. Поради това се възлагат надежди на естествените методи за подкрепа на плодовитостта (фертилността).

Според привържениците на естествените методи за зачеване наличието на възможността за инвитро фертилизация (ИВФ) е прекрасно, но е добре жените, преди да прибегнат до тази процедура, да се опитат да коригират начина си на живот и  храненето. Първата стъпка е двойките да намерят лекар, който залага на естествените начини и е готов да съдейства за подготовката на тялото за зачеване. Дори и да се наложи ИВФ, шансовете за забременяване се увеличават след прилагане на естествено стимулиране на плодовитостта.

Естествените методи за подкрепа на фертилността, използвани в Австралия, са били от полза особено при жени, които не са успели да забременеят по-скоро по функционални, отколкото по органични причини. При тях не е била открита органична причина като запушване на яйцепроводите (фалопиевите тръби), но са били налице някои хормонални нарушения и емоционални проблеми.

Натуропатия

В Австралия е разпространен методът, известен като натуропатия, който включва алтернативни процедури – ароматерапия, лечение с билки, масажи и хомеопатия. С тях храненето се подобрява, хормоналното състояние се регулира и организмът се пречиства от евентуални токсини.

Акупунктура

С нея може да се балансират хормоните и да се помогне за стимулиране на овулацията при жените. При мъжете с акупунктура може да се подобри продукцията на сперматозоиди и да се подпомогне лечението на нарушения в ерекцията.

Традиционната китайска медицина използва комбинация от акупунктура и лечение с билки за подобряване на кръвоснабдяването на матката, регулиране на хормоните, стимулиране на овулацията при жените и увеличаване броя на сперматозоидете при мъжете.

Ароматерапия

Прилагат се есенции от цветя и естествени емулсии, с които се постига отпускане на мускулатурата и общо успокояване. Най-често се използва олио от здравец, лайка, лавандула, жасмин и роза.

Йога, пилатес

С тези упражнения се подобрява снабдяването на органите с кислород, стимулира се отделянето на ендорфини (хормони на щастието), увеличава се гъвкавостта на мускулите и се намалява стресът.

Естествените методи за подобряване на фертилността включват  и хомеопатия, рейки, водолечение, аюрведа и терапия с хипноза.