Шансът да забременеете по естествен път, след като сте родили бебе, заченато инвитро, е доста голям. И това, разбира се, е нещо, което двойките трябва да знаят. Тази новина може да даде нова надежда на семейството, планиращо бременност, както и да ги накара да се замислят за контрацепция. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Безплодието обикновено се диагностицира тогава, кгато двойката не е успяла да зачене в продължение на година опити.

Но тъй като женската плодовитост намалява с възрастта, жените на възраст над 35 години и всички, които вече са наясно, че може да имат проблеми, възпрепятстващи бременността, трябва да посетят личния си лекар, колкото се може по-рано. 

Проблемите с плодовитостта могат да бъдат постоянни или да идват и да си отиват, могат да засегнат всеки от партньорите. Има много лечими причини, но за около една на всеки четири двойки тя може да остане неустановена.

Шема Тарик от Лондон е диагностицирана с „нисък яйчников резерв“, което означава, че има по-малко останали яйцеклетки. Според лекарите шансовете ѝ да зачене без инвитро са почти нулеви. 

Нека помогнем на 4-годишното момиченце Анелиа

6 процедури са нужни на семейството, за да се случи тяхното чудо. През 2018 година се ражда синът им.  

А след неговата поява, лекарят споменава на семейството да се замисли за контрацепция, защото вероятността за естествена бременност е много голяма. Шема и съпругът ѝ обаче се засмиват и не смятат, че това е от значение. 

Да родиш на 54 след 25 години неуспешни инвитро процедури

„Никога не ми е хрумвало, че мога да забременея, въпреки че съм лекар по сексуално здраве. Бях на 43 и ми казаха, че шансовете ми да забременея по естествен път са по-малко от 1%. Осем месеца по-късно неочаквано и естествено забременях с дъщеря ни", споделя майката. 

„Тя беше най-прекрасната изненада, но когато разбрахме за първи път, се почувствах съкрушена и неподготвена за новата бременност", разказва още Шема.

Помните ли Даная? Щеше ли да е още тук, ако имахме детска болница 

Днес семейството се радва на две пораснали дечица и си спомня с усмивка изненадите в изминалите години. 

Източник и снимка: https://www.bbc.com/