Колкото и време да отнеме, каквито и предизвикателства да има по пътя, никога не бива да се отказваме от мечтата си за рожба. След 25 години на неуспешни инвитро процедури, жена на 54 най-сетне стана майка и прегърна своето бебе-чудо.

Хелън Далглиш от Денистаун в Глазгоу преживява зашеметяващите 21 опита да забременее, преди да посрещне дъщеря си Дейзи Грейс. Ето какво разказва 54-годишната майка за радостта си след години, прекрани в мъка, сълзи и очакване...  

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

„Когато получиш това малко чудо накрая, забравяш за 25-те години. Гледах надолу, коремът ми растеше, помислих си „сънувам ли? Дори сега, като я гледам, не мога да повярвам, че съм майка. Това е сюрреалистично“. 

Хелън се премества в Кипър през 20-те си години и започва да прави опити за бебе от тогавашния си съпруг, когато е на 28. Следва диагноза „необяснимо безплодие“.

Различни тестове откриват проблем с позиционирането на матката на Хелън. Така, водена от желанието си да стане майка, Хелън се подлага на четири процедури за вътрематочно осеменяване, при които спермата се поставя директно в утробата. Успехът не идва. Следващата крачка е инвитро.  

В продължение на години, опит след опит, макар ембрионите да са с най-високо качество, бебето така и не идва.

За преживяванията си в този период Хелън споделя: „Понякога ставаше твърде много емоционално, физически и финансово. Понякога спирахме за година-две. Казваха ни, че е необяснимо, а ние си мислихме, дообре, ще се занимаваме с йога, медитация, алтернативно здраве, защото нищо не ни спира. Може би просто ще се случи, ако забравим за това."

Процедурите били прекалено болезнени за Хелън - както физически, така и психически. Но въпреки това, тя не се отказвала. Резултатите обаче продължавали да бъдат отрицателни. След като в продължение на 10 години бебето така и не идвало, Хелън решила да започне процедури в друга клиника. От шотландски лекар тя чула, че утробата ѝ е силно наклонена и вероятно всички бъдещи трансфери на ембриони ще бъдат "пропилени"

Пъпната връв - първата осезаема връзка между майката и бебето

Оттогава Хелън забременява три пъти, но страда от сърцераздирателни спонтанни аборти. „Това, което ме караше да продължа е, че просто не спирах да виждам това бебе. Понякога се опитвах да го изключа, мислейки, че трябва да спра да се наказвам и да подлагам тялото си на това. Опитвах се да приема съдбата си, но не можех.“

Хелън е готова и за следващата стъпка. Решава, че единственият ѝ шанс да стане майка е най-накрая да се съгласи да използва донорски яйцеклетки. Резултат е 10 загубени ембриона. 

Хълън се примирява: „Реших, че нищо няма да правя повече, опитах се да го преодолея, но нещо така и не ме успокояваше." 

Напът е да се подложи на още един последен опит в Dunya Fertility Center в Кирения. По същото време обаче баща ѝ е тежко болен у дома. Отива си. А това кара Хелън да се откаже от мечтата си. Майка ѝ обаче успява да ѝ върне силата да продължи, споделяйки последния разговор с баща ѝ. Преди да почине, попитал своята съпруга: "Какво мога да ти изпратя от небето?", а майката на Хелън отговорила: "Изпрати ѝ бебе."

Да родиш на 49: сбъдната мечта за мама - бебе Айля

„Това ми даде допълнителен тласък и в крайна сметка се подложих на последния опит.“

След него идва и положителният тест за бременност. "И двамата със съпруга ми не можехме да повярваме. Избухнахме в плач и крясъци. Майка ми го смяташе за негативно, но бяха сълзи на облекчение и щастие. Мисля, че баща ми трябва да има нещо общо с това.“

По време на бременността си, Хелън развива диабет и прееклампсия, състояние, което причинява високо кръвно налягане, но с всеки изминал месец тя ставаше все по-уверена, че най-накрая ще срещне бебето си. И така... през месец септември, когато Хелън е на 54 години, тя ражда здраво момиченце

Да дойдеш на света три месеца по-рано - да оцелееш, да се усмихваш и да живееш

„Когато се прибрахме, избухнах в плач. Имах чувството, че 25 години мъка се опитват да избягат и ме хванаха в момент, в който не го очаквах.“

„Тя е най-спокойното и щастливо бебе." 

Източник и снимки: https://www.mirror.co.uk/